Варненският апелативен съд определи домашен арест за обвинен в държане

...
Варненският апелативен съд определи домашен арест за обвинен в държане
Коментари Харесай

Обвинен в държане с цел разпространение на кокаин – под домашен арест

Варненският апелативен съд дефинира домакински арест за упрекнат в държане за разпространяване на 5,23 гр. кокаин. Иван П. е един от тримата арестувани при осъществяване на профилирана полицейска интервенция предходната седмица. При претърсванията на 9 адреса и автомобила във Варна били конфискувани 50,3 грама кокаин, 338,2 грама хероин, 54,7 грама метамфетамин и 1,7 гр. хашиш; електронни везни и огромна сума пари. Иван бил арестуван дружно с  друг обвинен в автомобил. В якето му била открита кутия с полиетиленови пакетчета с бяло прахообразно вещество – кокаин. Окръжният съд във Варна му е определил най-тежката мярка за неотклонение, която той апелира пред горната инстанция.

Представителят на Апелативната прокуратура счита, че събраните доказателства са задоволително, с цел да обосноват съмнението за съпричастността на обвинения към действието. Реален е рискът при по-лека мярка Иван П. да извърши закононарушение. Тази заплаха се извежда от метода на разпространяването на наркотичните субстанции, от привличането на трима обвинени, от това, че следствието е в начален стадий и процесуално-следствените дейности  продължават. Предстоят разпити на очевидци, на които той би могъл да повлияе. 

Защитата смята, че нито една от изискваните от закона предпоставки за задържане под стража не е налична. Обвиняемият отхвърля да е придобивал и държал веществото, няма пояснение по какъв начин то е попаднало у него. Той има две малолетни деца, които устоя и поставя грижи. Работи и има извънредно положителни характеристични данни, няма престъпни прояви, не е осъждан, сподели юристът му. 

Апелативен съд – Варна откри жалбата на отбраната за отчасти основателна. Въззивният правосъден състав не показа довода за липса на обосновано съмнение. В хода на досъдебното произвеждане е осъществен обиск и претършуване, при който в джоба на връхната дреха на обвинения са открити 5,23 грама вещество, за което по експертен път е открито, че е кокаин. Прокуратурата има учредения да подозира, че  Иван П. е направил закононарушението, за което го е привлякла към наказателна отговорност. Затова и първата причина за взимане на която и да е мярка за неотклонение е налице. Деянието несъмнено е с висока социална заплаха, тъй като визира значими публични връзки.

Личността на обвинения обаче не разкрива такава заплаха. Той е неосъждан, работи на едно и също място от дълги години, за него са събрани положителни данни. Полага грижи за децата си. Ето за какво в този случай техният интерес и този на обществото би могъл да бъде съхранен при ограничение на опцията на обвинения да се придвижва. Втората по тежест мярка за процесуална насила – домакински арест с електронно наблюдаване - е задоволителна, с цел да реализира задачите на закона. 
Определението, с което Апелативен съд – Варна промени мярката за неотклонение на Иван П., не предстои на обжалване. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР