“Опитах се на господин Гешев и в личен разговор, и

...
“Опитах се на господин Гешев и в личен разговор, и
Коментари Харесай

Зарков: Приказки от Луната са аргументите на прокуратурата срещу Закона за съдебната власт

“Опитах се на господин Гешев и в персонален диалог, и през медиите, да обясня. Става дума да се сложи под отговорност и надзор една институция, която той заема за малко – за един мандат. Този въпрос е от 2009 година, имало е основни прокурори от преди него. Не може да се поставя личността му отвън подтекста, а подтекстът е, че имаме кардинален проблем с прокуратурата и основния прокурор ”, разяснява Крум Зарков в ефира на bTV. 

 

По думите му не може в една правова система да има човек, който да е над правото, даже това да е основният прокурор. 

 

“Описано е по кое време се отстранява основният прокурор – при покачване на обвиняване. Това значи, че има към този момент задоволително доказателства. Рибата се вмирисва откъм главата. Тези закони няма да доведат до цветя и рози, само че демонстрират, че има правила. Правилата са значими за тези в по-слаба позиция ”, безапелационен е той.

 

Зарков разяснява и протичащото се с европейските делегирани прокурори у нас. Трима обвинители, подчинени на Лаура Кьовеши, напуснаха постовете си. Неофициално се приказва, че в структурата на Кьовеши в България има напрежение. Шефката на Европейската прокуратура разгласи, че ще изпрати инспекция в софийския офис.

 

“За деловодителите не съм наблюдавал протичащото се. Европейската прокуратура е доста значима. За да действа, локални прокурори би трябвало да правят процесуални дейности и да повдигат обвинявания. Тук би трябвало да има 15. Всеки има своите аргументи да напусне. Това текучество при всички случаи е сигнал, че би трябвало да обърнем внимание и да помогнем ”, разяснява Зарков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР