Сърдечната недостатъчност е клиничен синдром на лесна умора, задух, ограничен

...
Сърдечната недостатъчност е клиничен синдром на лесна умора, задух, ограничен
Коментари Харесай

Все повече българи страдат от сърдечна недостатъчност, за какво д...

Сърдечната непълнота е клиничен синдром на лесна отмалялост, зной, стеснен физически потенциал, белодробен и/или систематичен застой, които се дължат на невъзможността на сърцето да изпомпва задоволително количеството кръв и/или да приема кръв, с цел да задоволи метаболитните потребности.

Особено внимание би трябвало да се обърне на пациенти със зной, отоци по глезените, които при напън не изчезват незабавно, кашлица в легнало състояние, която се облекчава в изправена поза, пациенти, имащи стоманен недостиг, заболели, приемащи някои медикаменти за лекуване на онкологично заболяване, и други

По думите на проф. Груев годишно в България от сърдечна непълнота се лекуват над 100 хиляди души.

 

Риск от поява на сърдечна непълнота има за хората, претърпели инфаркт или коронарна болест, за хора, които не лекуват хипертонията си, за страдащи от диабет, за хора със затлъстяване, за имащите присъщ сърдечен недостатък, за хората с предсърдно мъждене, както и за пациенти със съпътстващите болести - коронарна болест, хипертония, клапни болести.

 

Предсърдното мъждене усилва пет пъти и риска от мозъчен инсулт, означи лекарят. Необходима е предварителна защита и ранно лечение или попречване на рисковите фактори. Тютюнопушенето е сериозен фактор за поява на сърдечна непълнота, като вредата за сърдечно-съдовата система от нагреваемите устройства е не по-малка, добави проф. Груев.

 

Над 40 на 100 от девойките на 14-15-годишна възраст са пушили най-малко един път седмично, както и близо 30 на 100 от момчетата на същата възраст, демонстрират данни от изследване от предходната година, уточни лекарят. По думите му някои от опиатите също водят до сърдечна непълнота.

 

Над половината от децата в България са с наднормено тегло или със затлъстяване, като главните аргументи са неправилния метод на хранене и ниската физическа интензивност. Имаме бомба със закъснител, която ще избухне след 10-20 години, уточни още той.

 
Доста вирусни инфекции могат да причинят миокардити, сподели още проф. Груев. По думите му пациентите, които след вирусни инфекции не престават да се усещат отпаднали, би трябвало да бъдат прегледани от кардиолог.

 

Приемът на алкохол е различен рисков фактор, като като се изключи че поврежда черния дроб, има огромна възможност от поява на сърдечна непълнота. По думите му казусът с потреблението му в България е доста сериозен, изключително на домашно творби алкохол.

 

При нараснали равнища на неприятния холестерол няма болежка, до момента в който пациентът не получи инфаркт, сподели още той и посочи, че 95% от пациентите с висок холестерол не се лекуват. По думите му високият холестерол е една от главните аргументи за поява на плаки в кръвоносните съдове и поява на исхемия, която след това води до сърдечна непълнота.

 

През 2022 година в Европа има 15 млн. души, наранени от сърдечна непълнота, а смъртността от сърдечно-съдови болести продължава да е висока, добави той. При пациентите със сърдечна непълнота не боледува единствено сърцето. Повечето от тях имат и хронично бъбречно заболяване, а 25%-40% са заболели и от диабет. Ако диабетът се лекува вярно, ще има по-малко пациенти, страдащи от сърдечни болести, добави лекарят.

 

Според европейските рекомендации всички пациенти, страдащи от сърдечна непълнота, след дехоспитализацията им би трябвало да се включат в рехабилитационни стратегии, само че в България подобен вид грижа не съществува, уточни още проф. Груев.

 

Какво е сърдечна непълнота

Сърдечната непълнота е положение, при което сърцето не доставя задоволително кръв за потребностите на организма. Обикновено това се дължи на миокардна дисфункция, само че даже и в случаите, когато сърцето се „ свива “ добре, то може да не работи задоволително бързо (брадикардия), или може да работи добре, само че да има приключване или свиване на клапите (нарушения на клапите), или се свива, само че етапа на релаксация не е естествена (диастолна недостатъчност).

Заболяването може да има друга степен на тежест: в относително леки случаи тя пречи единствено на физическо натоварване, до момента в който в по-тежки случаи пациентът страда даже неподвижен.

 

Хората с този проблем, могат да страдат от къса дълготрайност на живота и неприятно качество на живот: усложнения при физически старания и от време на време страдат от признаци, като зной през нощта, белодробен оток и струпване на течност в тъканите, изключително в краката.

 

Какви са признаците при сърдечна непълнота

 Без значение каква е повода за проблемите със сърцето - признаците постоянно са сходни:

 

Намалена дарба за полагане на старания, както и чувство за отмалялост и уязвимост даже след леки действия;

Понякога течност се натрупва в здрави тъкани на тялото, което предизвиква зной. В леките случаи болните изпитват зной при натоварване, а в тежки случаи - даже когато са неподвижен. Натрупването на течност в корема и таза може да аргументи тежест, загуба на вкус, гадене и повръщане. Натрупването на течност в крайниците се демонстрира в отоци.

В взаимозависимост от степента на увреждане на способността за действие, болестта се разделя на четири стадия:

 

Етап 1 - Има увреждане на функционалността на сърдечния мускул, само че пациентът няма признаци или функционално ограничение;

 

Етап 2 - Симптомите се появяват при умерени ежедневни усилия;

 

Етап 3 - Симптомите се появяват с леко натоварване;

 

Етап 4 - Симптомите се появяват и неподвижен и с минимални старания, като вървене.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР