Омбудсманът Мая Манолова прати писма до колегите си – омбудсманите

...
Омбудсманът Мая Манолова прати писма до колегите си – омбудсманите
Коментари Харесай

Манолова писа на колегите си в Европа да спрат двойните стандарти при храните и напитките

Омбудсманът Мая Манолова прати писма до сътрудниците си – омбудсманите от Европейския съюз, с молба да призоват депутатите в Европейския парламент от тяхната страна да поддържат възбраната за двойните стандарти при храните и напитките, която е част от пакета промени за усилване на отбраната на потребителите на европейско равнище. Това оповестиха от пресофиса на Омбудсмана на Р България. Новите текстове, препоръчани от еврокомисаря по правораздаване, консуматори и равнопоставеност Вера Юрова, ще бъдат гласувани в сряда, 17 април 2019 година, откакто на 2 април т.г. беше реализирано съглашение сред Европейския парламент и Съвета за по-ефективна отбрана на потребителите в Общия пазар на Европейски Съюз.
До приемането на възбрана за двойния стандарт при храните и напитките от едни и същи марки се стигна след покачване на тематиката от страните от Вишеградската четворка, които се опълчиха на тези дискриминационни практики, прилагани в страните от Източна Европа.
У нас от 2017 година омбудсманът Мая Манолова организира дейна акция в отбрана на жителите против нелоялни търговски практики на разпространение на артикули от едни и същи марки, само че с по-ниско качество съставки.
Тя подчертава, че институцията на омбудсмана се бори от три години за припознаване на казуса както от българските институции, по този начин и от европейските, за петицията, инициирана дружно с български общественици до Комисията по петициите в Екологичен потенциал, за форума, проведен от институцията на омбудсмана в границите на българското европредседателство, на който еврокомисар Вера Юрова разгласи края на двойните стандарти при храните посредством Новия търговски механизъм за потребителите. Така желанието на Европейска комисия да пристъпи към промени в законодателството една година по-късно към този момент е реалност.
Промените ще забранят разпространяването на храни и питиета от едни и същи марки с друг състав в границите на Европейски Съюз и ще разрешат налагането на наказания за нарушителите (не по-малко от 4% от годишния оборот на производителя).
„ Обръщам се към Вас с молба да се свържете с Вашите евродепутати и да ги наградите да поддържат пакета за усилване на отбраната на потребителите, с който ще бъде комплициран завършек на тази дискриминационна и обидна процедура “, написа Манолова на своите сътрудници.
Според омбудсмана това ще бъде доказателство, че европейските институции работят в полза на жителите, като застават на страната на потребителите, когато става дума за големи стопански ползи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР