Октомври е Световният месец за борба с рака на гърдата.

...
Октомври е Световният месец за борба с рака на гърдата.
Коментари Харесай

Доц. д-р Любомир Киров, дм пред „Труд news”: Не винаги кистите в гърдите са опасни

Октомври е Световният месец за битка с рака на гърдата. В България започва осведомителна акция за битка с рак на гърдата и яйчниците, като уредници на самодейността са Фондация „ Една от 8 “ и АстраЗенека България, а сътрудник е Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).  

Доц. доктор Любомир Киров, дм, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари, е безапелационен, че предварителната защита и ранната диагностика е най-важният ключ за това да открием в точния момент вероятно действителен проблем.  

- Доколко значима е профилактиката и какво може да се откри по време на подобен обзор?
- Профилактичният обзор не е това, което си показват хората, че надали не се употребява някаква супер техника. В момента няма подобен обзор, който да открива всичко. Целта на профилактиката е да се засекат социално-значимите болести. Такива се тези, които засягат огромни групи от хора и могат, с течение на времето, да доведат до трайна инвалидизация и до гибел. Сред тях са сърдечно-съдовите болести, другите типове злокачествени болести и диабетът. Ето три неща, които при профилактичния обзор, се откриват доста бързо, елементарно и тъкмо. При злокачествените болести има целенасочени дейности, както за рака на млечната жлеза, по този начин и за други типове рак. Тогава лекарят може да се ориентира дали има риск. Смисълът на всичко това е, че когато се открие рано, то се ползва лекуване, което препятства заболяването да докара до инвалидизация или гибел. Най-трудният миг е да се откри в началото казусът.

- Кога общопрактикуващият доктор изпраща една жена (по Здравна каса) на профилактичен обзор при мамолог?
- До 30-годишна възраст общопрактикуващият доктор би трябвало да направи мануално (с ръцете си) проучване на гърдите на съответната жена и да я образова по какъв начин самата тя да го прави. На всяка жена, сред 30 и 49 години, на всеки 2 година, й се назначава ехография на гърда. Над 50-годишна възраст, на всеки 2 години, се прави мамография.

- Обяснете за младите дами, на които им следва подобен тип обзор, какво съставлява ехографията и мамографията?
- Ехографията е ултразвуково проучване. Мамографията е рентген, само че той не се предлага за дами, които са под 40 години или в репродуктивна възраст, с изключение на в случаите, когато това се наложи и към този момент има някаква индикация, че има проблем, само че единствено като скрининг – не. 

- Много постоянно при един обзор с ехограф биват откривани кисти в гърдите. Кога техният размер става стеснителен?
- Когато стартират да тормозят дамата, само че тогава те към този момент са доста огромни по мярка, би трябвало да станат като балон. Кистите просто се наблюдават. При младите дами от 60% до 90% е налична така наречен фиброкистозна болест в няколко стадия. Това не е рак, тези кисти единствено се следят. Самата киста може да даде затруднение, в случай че прокърви по някаква причина, а от време на време може да се получи и инфектиране. Това обаче са доста редки случаи. Понякога се получава фиброаденом, което е незлокачествен израстък. Той по-често се появява при младите дами, само че това не е рак. 

- Коя е най-рисковата възрастова група при дамите, когато има заплаха от поява на рак на гърдата?
- Над 50 години е по-рисково. Между 30 и 50 година е по-малък рискът. Рядкост е в младата възрастова група под 30 години, само че пък за жалост, в случай че тъкмо там се случи, заболяването протича доста нападателно. Затова би трябвало да се вършат профилактични прегледи. 

- Самопрофилактиката също е доста значима. Как тъкмо би трябвало да се наблюдава сама дамата?
- Най-често се споделя – опипвайте гърдите веднъж месечно. Моят съвет е да се прави най-малко един път седмично, като най-лесно това става под душа. Важно е дамата да добие умеенето, а това става, като се прави неведнъж по еднакъв метод  - когато се опипва гърдата, би трябвало ръката  да се движи по един и същи път. Така дамата привиква с това, което напипва и в случай че има даже и дребна смяна, то а дамата ще й направи усещане. 

- Има ли научно доказателство, че силиконът може да нанесе някаква щета на гърдите?
- От дълго време не съм се задълбавал в тази тематика, тъй като за мен не му е там мястото на силикона. 

- Много дами се тормозят да отидат на обзор при мамолог. Каква е ролята на страха?
- На страха очите са огромни. Той работи в двете посоки. Страхът, в един случай, ще те накара да правиш постоянно самопрофилактика и профилактични прегледи. В друга посока работи противоположното – няма да вървя, с цел да не ми открият нещо. Това не е вярно мислене. 

- Кога, съгласно Вас, е моментът, когато към този момент е станало прекомерно късно?
- Тогава, когато са се появили метастази и ракът е напреднал. Затова дамите би трябвало да знаят, че, когато се открие доста рано, се лекува окончателно – отстранява се с лекарства или оперативно по най-щадящия метод. После, несъмнено отново би трябвало да се вършат прегледи, тъй като има и %, в който има повтаряне в границите на 10 години. Когато нещата са напреднали, тогава към този момент, каквото и да се прави, резултатът не е добър. Дори да е удобен, то чисто естетически дамата ще загуби едната си гърда, а това е обвързвано със съответните психически и всевъзможни други неудобства за нея. Не е това задачата. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР