Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен

...
Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен
Коментари Харесай

Наркотрафиканти на 30 кг. марихуана през Митнически пункт Логодаж са предадени на съд

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против М.Р. и В.И., привлечени към наказателна отговорност за осъществено от тях в съучастничество закононарушение по член 242, алинея 2, пр.1, алт.1, вр. член 20, ал.2 от Наказателен кодекс.

На 17.11.2021 година жителите на Северна Македония М.Р. ( на 25 години ) и В.И. ( на 19 години ) пристигнали на Митнически пункт Логодаж с лек автомобил, м. „ Пежо “. При инспекция декларирали, че пътуват за Турция за извършване на покупки и нямат нищо за обявление.

При обзор на автомобила били видяни следи от скорошна операция върху шините, с които е закрепена газовата бутилка на колата в багажника - насърчаване на болтовете. Освен това задната седалка на автомобила била доста твърда при напън.

Превозното средство било отклонено за щателна митническа инспекция. При разглобяване на задната седалка били открити 6 транспарантни найлонови пликове, съдържащи зелена растителна маса с присъщия аромат на марихуана. Местопроизшествието било непокътнато, а за случая били известени проверяващите митнически инспектори.

На разнообразни места в автомобила – в подкалниците, аварийна гума, в газовата бутилка, в задната седалка в купето на автомобила, в двигателния отсек под чистачките и пред предното стъкло, са били укрити 61 броя пакети. Всички те съдържали сухазеленана цвят растителна маса. Теглото на пакетите варирало от240 до 1095 грама.

От заключението на направената по досъдебното произвеждане физикохимическа експертиза е видно, че откритата растителна маса по химичен състав и морфология се разпознава като сушени съцветия от растението коноп /канабис, марихуана/. Доказва се съществуването на главен съставен елемент тетрахидроканабинол и други субстанции от групата на канабиноидите.

Общото тегло на предмета на закононарушението е 30 622 грама, чиято стойност е 122488 лв., според Постановление на Министерски съвет за установяване на цени на наркотичните субстанции за потребностите на съдопроизводството.

В хода на следствието са били открити промени в целостта на заводските елементи на автомобила - изрязване на високо еластичния дунапрен от вътрешността на задната седалка, с което са завършени кухини; разсичане на аварийна гума и премахване на части от нея. Констатирана е механична интервенция - отрязано парче от резервоара за газ за създаване на тайник.

Престъпното действие - контрабандата на наркотичното вещество, е било довършено от М.Р. и В.И., защото е налице обективното му преместване през държавната граница на страната.

Предстои делото против двамата обвинени да продължи в съда. Понастоящем те са с ограничения за неотклонение „ задържане под стража “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР