Около 63 000 украински бежанци в момента са настанени в

...
Около 63 000 украински бежанци в момента са настанени в
Коментари Харесай

Никой няма да остане на улицата. Над 60 000 бежанци трябва да бъдат преместени от хотели до края на май

Около 63 000 украински бежанци сега са настанени в хотели в България, а до момента доказаните места в държавни бази, които ще би трябвало да одобряват хората след 31 май, са към 33 000. Това сподели пред председателката на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева .

Бежанците от Украйна ще би трябвало да изоставен хотелите, в които са настанени, до края на май. Tогава завършва програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ. След това страната е планувала да настани искащите в държавни и общински бази.

Въпреки разминаването сред броя на настанените в хотели хора и броя на свободните места в държавните бази, Мариана Тошева не се чака да се стигне до изострен дефицит.

“Една част от жителите на Украйна, които в този момент обитават в хотели, са декларирали, че желаят да изоставен страната. Една друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати ”, сподели тя. “Тази численост от 30 000 хиляди, които сега остават, много ще се свие. ”

“Никой няма да бъде оставен на улицата ”, сподели още Тошева.

Председателката на Държавната организация за бежанците добави, че от понеделник ще бъде налично цифрово приложение, посредством което бежанците от Украйна ще могат да посочат характерните си потребности за настаняване.

По-рано вицепремиерката Калина Константинова , че ще се взима поради дали хората към този момент имат работа или предложение за работа, дали децата им са записани на учебно заведение или в детска градина.

Мариана Тошева сподели, че 70% от украинските бежанци са декларирали, че желаят да стартират работа незабавно, а 17% - в интервал от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше обучение, към 30% са хора със приблизително особено обучение, добави тя.

За да имат опция майките да стартират работа, страната работи за основаването на центрове, които децата ще могат да посещават денем, сподели още Тошева.

В момента в България обитават към 103 000 украинци, избягали от войната, която Русия стартира против Украйна. От тях съвсем 40 000 са деца, сочи формалната статистика.

Информация за опциите за настаняване е налична на уеб страницата.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР