Около 16% от приходите на холандската ASML идват от продажби

...
Коментари Харесай

Холандия пред дилема: да загуби САЩ или Китай като пазар на машини за чипове


Около 16% от приходите на холандската ASML идват от продажби на съоръжение за чипове на Китай
(снимка: Ben Winters/Renee d’Hooge/ASML)

Производителите на литографско съоръжение за чипове са под мощен напън от Съединени американски щати да прекратят доставките към китайски компании, заемайки страна в спора сред двете най-големи стопански системи. Така компании като холандската ASML са изправени пред сложна алтернатива – да останат лоялни съдружници на Съединени американски щати, като в същото време изгубят клиенти от Китай и претърпят финансови загуби, или да се лишат от американския пазар.

За да минимизира вредите, Лизе Шрайнемахер, министър на външната търговия на Нидерландия, предложи да изготви своя версия на експортни ограничавания за Китай, която не следва сляпо глобите на Съединени американски щати, а регистрира националните ползи на страната, съобщи NotebookCheck.

ASML е най-големият снабдител на литографски скенери в света, с голям принос за холандската стопанска система. Миналата седмица в Хага министърът призна, че за Холандия китайският пазар е по-голям от американския. По думите на Шрайнемахер, експортните ограничавания против Китай би трябвало да бъдат създадени, като се вземе поради салдото на икономическите ползи и отбраната на националната сигурност.

Ако ASML продължи да доставя на Китай литографско съоръжение, предмет на американски наказания, компанията ще загуби достъп до американския пазар. В този случай ASML и Холандия като цяло към момента биха били в по-добра позиция от позиция на стопанската система, защото китайският пазар е по-голям за тях от американския.
още по темата
Между другото, предходната година ASML получи от Китай 16% от всичките си доходи, макар че от 2018 година компанията е лишена от правото да доставя там модерно съоръжение, което разрешава работа с EUV литография, отбелязва Ройтерс.

Все още се водят договаряния сред американските и холандските управляващи по съответни тематики от глобите, като идващият им стадий е плануван за декември. Шрайнемахер призна, че Холандия споделя опасенията за националната сигурност на Съединени американски щати, когато става въпрос за способността на Китай да построи мощна полупроводникова промишленост.

Според министъра, компании от Холандия към този момент са потърпевши от предходни наказания против Китай, само че това се оправдава от позиция на националната сигурност. Наскоро шефът на ASML разгласи, че компанията може да възвърне изцяло загубите си на доходи в границите на няколко години, даже в случай че доставките на съоръжение за Китай спрат изцяло.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР