Офисите в Пловдив са в пъти по-малко от тези в

...
Офисите в Пловдив са в пъти по-малко от тези в
Коментари Харесай

Офисният пазар в Пловдив - малък, но атрактивен

Офисите в Пловдив са в пъти по-малко от тези в столицата, само че градът е на второ място в страната. Вследствие пандемията от ковид-19 огромните пространства към този момент рядко се търсят, а споделените офиси процъфтяват. Отделни офис планове отпадат, само че други се планува да бъдат построени.
Движен от IT и аутсорсинг (BPO) бранша, съгласно консултантите офис пазарът в Града под тепетата е втори в страната, само че съставлява едвам 5-6% от този в столицата. Заради по-малките размери пазарът в Пловдив не се радва на подобен интерес от огромните консултантски организации, какъвто има към столицата. Въпреки това покупко-продажби се правят посредством тях, което им дава опция да имат взор над него, въпреки и не повсеместен. Две от консултантските компании - Avalant и MBL, изготвиха и предоставиха на " Капитал градове " изследвания за офисния пазар в Града под тепетата, а от трета, Colliers, обичайно го включват в свое изследване за офис площите в огромните районни центрове отвън столицата.

Основните акценти са, че пазарът е в пъти по-малък от този в София, само че пък притегля от ден на ден компании, които разкриват втория си офис в страната точно в Пловдив. Наблюдава се наклонност на отваряне на от ден на ден споделени офис пространства, и то в крайни региони на града като индустриалните зони на юг и север. Поради относителния застой в бранша някои от съществуващите офисни планове или такива, които бяха пред първа копка, биват преобразувани в търговски или жилищни площи. И с цел да бъде картината още по-цветна, макар по-горната наклонност огромните притежатели като Kamenitza office park на Георги Тотев и " Галакси инвестмънт груп ", част от групата към " Винпром Пещера " (днес VP brands international), приключват плановете си и даже възнамеряват нови. Обем 5-6% Според наблюденията на консултантските организации пазарът на офис площи се движи главно от IT и аутсорсинг компании, които избират Пловдив за собствен второстепенен офис. Макар и малко известно, като DraftKings (бившите SBTech), Reward Gateway, Delasport и Speedflow. " Освен по-големите наематели от тези промишлености през последните години следим и нараснала потребност от по-малки офиси за започващи компании или сателитни офиси за обособени екипи ", разяснява Иван Пармаков, съучастник в Avalant. Добавя: " За да отговорят на тази потребност, в града отвориха порти и дузина споделени офис пространства, или по този начин наречените coworking пространства, и други локални марки. "

Той изяснява: " Големите наематели с офис 3000+ кв.м са към момента една шепа в града, само че за сметка на това следим възходяща интензивност при наема на площи в диапазона 200 - 500 кв.м. " Дава образец с това: " Наскоро Avalant имаше опцията да съветва френската IT компания Proxiad при релокирането на техния офис във втората фаза на Office Park Plovdiv с размер 350 кв.м. " И прибавя: " Качеството на работната среда по никакъв метод не отстъпва на средата в софийския офис на компанията. "
Втората офис постройка в Kamenitza office park се чака да бъде приключена през 2025 година Източник: Kamenitza office park Реклама
Според данни на MBL за първото тримесечие на тази година наличните офис площи клас А в Пловдив са към 137 хиляди кв.м, като 105.5 хиляди от тях са отвън центъра на града. В необятен център са 17.5 хиляди кв.м, а в идеалния център са едвам 14 хиляди " Нивата на свободни площи в Пловдив (7.1%) са доста по-ниски от тези в София (17.2%) през Q1 2023 ", споделят от екипа на MBL. Данните на Avalant от октомври демонстрират, че офисите клас A и B в града са към 130 хиляди кв.м, само че тяхното изследване обгръща единствено площи, които се отдават чартърен, т.е. не са за персонално прилагане на притежателите.

Colliers в свое изследване още веднъж за първото тримесечие на 2023 година показват, че площите клас A и B в Пловдив са над 270.7 хиляди кв.м. Разликата идва от това, че в отчета им влизат всички площи, без значение дали се отдават, или са за персонални потребности. Според тяхното изследване едвам 19% от всички офис площи се намират в централната градска част, а цели 56% са отвън центъра. Делът на офисите клас A е 56%, а междинната цена за тях е 9 евро на кв.м, до момента в който за клас B е 5 евро. Според данните на MBL " наемите за офис площи клас А са с над 50% по-ниски от тези в София ", като те са 8-10 евро/кв.м за Пловдив против 13-16 евро/кв.м за София. Според по-актуалните данни (8-11 евро) на Avalant не се следи основна разлика по отношение на началото на годината.

В същия миг по данни на Пармаков цените за наем на офиси клас B се движат сред 4.50 и 9 евро на кв.м, до момента в който " такса поддръжка варира сред 1 и 2 евро на кв.м за здания клас А, а при постройките клас B е мъчно да бъде разпознат ценови диапазон, защото при някои здания се следят даже и по-ниски равнища ". Според изследването на MBL от началото на годината: " За разлика от София, в Пловдив не се следят обилни отклонения в наема по отношение на местоположението. Офертните наеми в другите зони (вкл. индустриалните) са релативно идентични. " Данните им демонстрират: " В централната градска част има най-високо равнище на свободни площи (в София е тъкмо обратното), което изяснява и неналичието на по-високи наеми в региона. "
Пазарът на офис площи в Пловдив като интензивност и действителен сграден фонд съставлява по-малко от към 5-6% от този в София, само че изрично се обрисува като втората най-голяма дестинация за разрастващи се компании, като Варна и Бургас изостават осезаемо в тази категория. Иван Пармаков
съучастник в Avalant

Според колегата в Avalant " една от главните аргументи от ден на ден компании да избират Пловдив като своята последваща офис дестинация е съществуването на квалифицирани фрагменти главно в областта на IT и аутсорсинг " и добавя: " Стъпването на нови компании в града от своя страна подтиква строителството на нови офис центрове, които също се трансформират в позитивен фактор при избора на подобаваща локация и този кръг подтиква развиването на бизнеса в града. " Споделени пространства Вследствие на пандемията от ковид-19 доста компании точно в IT и BPO бранша постановиха на екипите си хибриден метод на работа, което им разреши да не усилват наетите площи, въпреки броят на чиновниците им да набъбва. Пример за такива компании в Пловдив са Telus, UNIQA software-service Bulgaria и Global tech markets, новото поделение на Delasport. Макар и пандемията да е отшумяла от дълго време, други компании като TTEC към момента не са върнали чиновниците си в офиса даже за хибриден модел на работа.
Реклама
Така немалка част от офисните площи остават неизползваеми, а други без наемател. За по-малките компании, както и за огромните, които не желаят да оборудват и поддържат личен офис, на помощ идват споделените офисни пространства (co-working). Те се зараждат в България още. Днес групата IWG, част от която е марката споделени офиси, оперира или е оповестила за откриване общо 14 местоположения из страната, в действителност в София и Пловдив. Засега останалата част на България разчита на по-малки или локални играчи.

В Пловдив IWG навлиза на бул. " Васил Априлов ". Следващият бе разгласен през есента на 2022 година на Георги Тотев и неговия брат и някогашен кмет на града Иван Тотев, като започва работа в края на годината. През септември тази година бяха оповестени три нови местоположения, една от които е планувано да отвори до края на 2023 година, а останалите две - през март на идната година.

И трите нови офиса ще бъдат под марката HQ, който е нов за България. Интересното при тях е, че ще се обитават в индустриални зони. Едната ще е в Atrim Office Building на Атанас Топчиев, ситуирана в южната индустриална зона на града, наоколо до надлез " Скобелева майка " и новия трезор на Българска народна банка. Втората ще е ситуирана в административната постройка на строителната " Сиенит " на входа на града. Пловдивският строителен холдинг е създател на " Тракия икономическа зона ", а притежатели са Пламен Панчев и Валентин Кънчев. Третият и финален офис ще се намира във Flavia Business Park Plovdiv, ситуиран в постройките на някогашния обувен цех " Петър Ченгелов ", само че прочут като " Флавия ". Собственик е Венцислав Венев,, а от информация в Търговския указател излиза наяве, че има присъединяване в редица сдружения, измежду които е производителят на спортно облекло " Сивен ".

Друг от играчите при споделените офис пространства в Пловдив на софийската верига Networking premium coworking. Съдружници в нея са Емил Шекерджийски и израелският жител Офир Енглин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР