Офис столове за посетители по 76 стотинки за брой, бюра

...
Офис столове за посетители по 76 стотинки за брой, бюра
Коментари Харесай

Фирма спечелила поръчки за 2,6 млн. с изумителна оферта - бюра и гардероби по 2,50 лв.

Офис столове за гости по 76 стотинки за брой, бюра и дрешници по 2,50 лева и контейнери за бюро по 2 лв. е предложила кооперация “Панда ” на държавната администрация. След което не им ги доставяла макар извоюваната посредством тези удивително ниски цени социална поръчка. Това държание е предиздвикало Комисията за отбрана на конкуренцията  да стартира произвеждане против фирмата  за определяне на нарушаване на Закона за защита на конкуренцията.
Прочетете още
У нас компанията е формален представител на американската компания за офис мебели и концеларски такъми Office 1 още от 1998 година, а при започване на 2018-а преподписа контракта за франчайзинг за още един интервал.
 Сигналът за нарушаването е бил подаден от финансовото министерство. Миналата година Централният орган за покупки, който е към ведомството на Асен Василев, е провел социална поръчка за доставка и монтаж на офис мебели и други действия за няколко министерства и организации: здравното, на защитата и вътрешното, за пътната организация и администрацията на Министерския съвет.
Критерият за избиране на компаниите е бил “най-ниска цена ”. Тъй като тя е предложила суперниски цени,  компанията печели поръчката  и подписва рамков контракт, който се състои от двайсет обособени контракта на обща стойност 2,6 млн. лева с Данък добавена стойност.

Проверка на 17 от договорите посочила, че по 14 от тях компанията е работила по един избран метод - направила е останалите действия по контракта, само че когато идвало времето да достави евтините мебели, се отказвала от поръчката. Оправдавала се, че не може да ги достави.

Дирекция “Централизирано възлагане на публични поръчки ” към финансовото министерство, което управлява осъществяването на тези контракти, е предизвестило документално компанията, че  ѝ дава краен период 16 юни да достави мебелите.  Голяма част от тях фактически били доставени до 4 юли, само че не всичките, се твърди в сигнала на МФ.

Комисия за защита на конкуренцията взема решение да стартира произвеждане против компанията, защото сходно държание съставлява нелоялна конкуренция за привличане на клиенти. В случая компанията не е рискувала доста, защото Законът за публичните поръчки дава опция изпълнителят да се откаже отчасти от контракта без съвсем никаква финансова глоба, в случай че не се счита арестуваната сума от паричната гаранция.

Решението на антимонополната комисия да стартира инспекция на случая не предстои на обжалване, написа в Закона за защита на конкуренцията. Самото изследване съгласно антимонополния закон може да трае най-много 2 месеца, като особено за нелоялното привличане на клиенти  глобата е до 10% от оборота на компанията за миналата година.  

Това решение на Комисия за защита на конкуренцията може да се апелира.

Кооперация “Панда ” няма обществено оповестени телефони с изключение на за предоставяне на поръчки. Редакцията на “24 часа ” изпрати на имейла на компанията покана да разясняват случая, само че до публицистичното привършване на броя нямаше реакция.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР