OFFNews попита политолозите Огнян Минчев и Евгений Дайнов как оценяват

...
OFFNews попита политолозите Огнян Минчев и Евгений Дайнов как оценяват
Коментари Харесай

Добра кандидатура ли е Лозан Панов? Попитахме Огнян Минчев и Евгений Дайнов |

OFFNews попита политолозите Огнян Минчев и Евгений Дайнов по какъв начин правят оценка кандидатурата на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за президент и какви са възможностите му.

Огнян Минчев: Много стойностна кандидатура



Мисля, че е доста стойностна кандидатурата на господин Панов. Той е знакова фигура за българското правораздаване. Не съм правист и не мога да дам оценка на постигнатото от него като ръководител на Върховния касационен съд, само че гражданската му позиция, обвързвана с тази роля и отвън тази роля, е позиция на човек, който изрично и поредно се бори за реформиране на българското правораздаване. Поради което неговото номиниране за претендент за президент ще премине под знака на слагане в общественото пространство по време на акцията, още един път на проблема за нуждата от реформиране на българското правораздаване и гарантирането на независимостта на неговите институционални и процесуални дейности.

Не считам, че Лозан Панов има изключително огромни шансове да се яви на втория тур на балотаж и още по-малко да завоюва президентските избори, тъй като неговата идея, за жалост, е идея на един релативно стеснен хайлайф или общественост от гласоподаватели в България. Но отвън всяко подозрение, неговото наличие в предизборната акция за президент ще бъде знаково и ще бъде доста потребно. Същевременно, не можем да изключим и изненади поради на това, че тази акция след една година политическа рецесия може да крие изненади, които е мъчно да бъдат планувани в самото ѝ начало.

Евгений Дайнов: Очаквам Панов да вземе най-малко колкото Герджиков



Аз мисля, че е чудесна кандидатура, тъй като е в полето на публичността от доста години и повдига верни въпроси непрестанно - за правото, за справедливостта и така нататък Освен това е чудесна, тъй като може да се окаже обединител на по-прогресивните хора в България, част от които биха дали своят вот за Радев, тъй като застана против системата, само че мисля, че Лозан Панов ще завърне част от тях. Много сериозна кандидатура и доста навременна.

Не съм вещател, само че знаете ли какво чакам? Очаквам следното: Кампанията на Герджиков да се издъни по същия метод, по който се издъни акцията на Цецка Цачева. Даже по-лошо, тъй като Герджиков не е внушителен за ГЕРБ. Те се пробват да се скрият зад него, а той не е изправен, няма задоволително необятен тил, зад който да се скрият. Той е приведен и нерешителен човек. Аз чакам той да има доста неприятен резултат, чакам да му се разпадне акцията по някое време и чакам Панов да вземе по-добър резултат, в сравнение с би изглеждало към днешна дата. Очаквам Панов да вземе най-малко колкото Герджиков, да са им идентични процентите.

Ивайло Динев: С двамата нови претендентите конкуренцията става забавна



С новите двама съществени претенденти президентската конкуренция освен става по-интересна, само че „ ще вземе шоуто “, ще стане по-интересна от тази за Народното събрание, сподели по БНР политологът Ивайло Динев. Според него това може да докара до деформиране на вота при партиите, а по-важното и за българите, въобще за страната е Народното събрание да бъде спретнат съгласно същинските желания на хората. „ Ако се стигне до втори тур, по-вероятно е вторият тур да бъде сред настоящия президент и проф. Анастас Герджиков “, предвижда той.

Кандидатурата на Герджиков, подкрепена от ГЕРБ, политологът дефинира като странна, тъй като години наред съгласно него Софийският университет е бил контрапункт на политики в областта на висшето обучение. Динев напомни, че първите същински огромни митинги по времето на ръководството на ГЕРБ бяха стартирани точно в Софийския университет през 2010-а година, три години преди окупацията.

" Една от задачите евентуално е с кандидатурата на Анастас Герджиков да се притегли избор на демократично мислещи хора. От друга страна, имаме кандидатурата на Лозан Панов, която би спряла ненапълно „ този теч от така наречен градска, междинна класа, демократично мислещи хора, които да отидат да гласоподават за проф. Герджиков “, сподели Динев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР