Офертата на САЩ за втория транш от 8 изтребители F-16

...
Офертата на САЩ за втория транш от 8 изтребители F-16
Коментари Харесай

1.32 млрд. долара за още 8 F-16. Кабинетът вкарва сделката в НС до до две седмици

Офертата на Съединени американски щати за втория транш от 8 изтребители F-16 e за 1.320 милиарда $ и военният министър в оставка Драгомир Заков чака да влезе в пленарна зала за утвърждение в идващите две седмици.

Сделката се обрисува като предизвикателство при образуването на новата коалиция, защото от

Пред парламентарната комисия по защита Заков изясни, че в случай че се стигне до контракт тази година, ще има опция за разсрочено заплащане в границите на 9 години.

Първата вноска от 16 млн. $ ще бъде в границите на настоящия бюджет за финансови разноски.

" В момента планът е във Военновъздушните сили. Надявам се да стигнем до пленарна зала в идващите две седмици ", сподели Заков.

Той напомни, че България би трябвало да отговори на офертата до 1 ноември и предизвести, че при положение на предварителни избори този период може да бъде изтърван.

Близо 2.2 милиарда лв. за първите 8 изтребители бяха платени предплатено, защото България не разполагаше с изискваната от Съединени американски щати кредитна история за разсрочено заплащане.

Проектът за придобиването на 8 плюс 8 изтребителя бе утвърден от Народното събрание, само че по закон покупко-продажбите над 100 млн. лв. минават през Народното събрание.

Заков изясни, че има разлика в двата пакета, като стана ясно, че в този момент България ще придобие повече качества.

В първия транш България получава 6 единични машини и 2 спарки, а в този момент са 4 на 4. На процедура ще купим два малко по-скъпи самолета. С два повече са аварийните мотори. Ракетите за близка отдалеченост са с пет повече. При ракетите за междинна отдалеченост се планува най-модерният им вид, а и са с 6 повече. Контейнерите са с два повече, бомбите са всички, които са нужни, снарядите за бордовото оръдие са два пъти повече, аварийните радари са с един повече.

Има един авариен бордови компютър повече, както и един симулатор допълнително.

Пилотите за образование ще бъдат с 4 повече. Техниците са на половина по-малко, тъй като първите са били повече.

Включено е и дооборудване за оперативна база.

Заков изясни, че в случай че не се стигне до реализирането и на този пакет, на процедура ще се обезсмисли закупуването на първите 8 машини, защото точно в този момент идва цялото належащо въоръжение.

Доставката на първите от към този момент платените изтребители се чака 2025 година, като има известно закъснение поради пандемията.

Осигуряването на цяла ескадрила изтребители е извънредно значимо, с цел да може България да размени руските изтребители МиГ -29, които имат запас най-много до 2029-2030 година, само че бъдещето им е под въпрос,тъй като няма къде да се поддържат.

След военната експанзия на Русия против Украйна, тези две страни и Беларус отпаднаха като алтернатива.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР