Очакванията са инфлацията в еврозоната да се понижи с 0,3%

...
Очакванията са инфлацията в еврозоната да се понижи с 0,3%
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната започна да пада

Очакванията са инфлацията в еврозоната да се намали с 0,3% до 9,8 на 100. Ако прогнозите се осъществен, това ще бъде първо понижаване на инфлационния напън от една година насам. Официално инфлацията в еврозоната за ноември месец беше 10,1% - рекордна от основаването на паричния съюз на Стария континент.
Прочетете още
През предходната година Европейската централна банка увеличи лихвените равнища общо четири пъти в блян да се оправи с възходящата инфлация.

В момента главният лихвен % на банката е 2,5 базисни пункта.

Въпреки позитивната вест, в скорошно изявление за американския канал CBS, ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева разяснява, че " за по-голямата част от международната стопанска система тази година ще бъде по-трудна от годината, която оставяме зад тила си ".

" Защото трите огромни стопански системи - Съединени американски щати, Европейски Съюз и Китай, се забавят по едно и също време. Съединени американски щати са най-устойчиви. Съединени американски щати може да избегнат рецесията. Виждаме, че пазарът на труда остава много мощен. Това обаче би трябвало да се одобри със смесени усеща, тъй като в случай че пазарът на труда е доста мощен, Федералният запас би трябвало да поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време, с цел да понижи инфлацията ", добави Кристалина Георгиева.

По думите ѝ Европейският съюз е доста тежко обиден от войната в Украйна.

" Половината Европейски съюз ще бъде в криза през идната година. Икономиката на Китай ще се забави още повече тази година. Следващата година обаче ще бъде още по-трудна година за Китай и това се показва в отрицателните трендове в международен мащаб ", сподели още Кристалина Георгиева.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР