Очакваният пробив от ППДБ в областните градове не се състоя,

...
Очакваният пробив от ППДБ в областните градове не се състоя,
Коментари Харесай

Фатални балотажи идват за ГЕРБ и ППДБ

Очакваният пробив от ППДБ в регионалните градове не се състоя, настояват социолози
Четирима кметове на ГЕРБ завоюваха още на първи тур в Бургас, Стара Загора, Враца и Перник 

Кандидатите на ГЕРБ и ППДБ във Варна с еднакъв резултат

Фатални балотажи сред претендентите за кметове на ГЕРБ и на “Продължаваме смяната ” предстоят идната неделя на 5 ноември. Социолози бяха безапелационни пред “Труд news ”, че предстоящият от ППДБ пробив в регионалните градове не се е състоял и надали ще се случи на втория тур, защото кандидатите от партията на Бойко Борисов на множеството места водят и то със забележителна преднина. Експерти по изборите разясниха, че липсва сила на Политическа партия, а електоралният капацитет е прекомерно стеснен, без благоприятни условия за спомагателна готовност на гласоподаватели.



В София кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян (16,9%) остана трети. За балотаж се класираха Васил Терзиев ППДБ (38%) и Ваня Григорова - Българска социалистическа партия (19%). Това е единственият знаков град, където претендент на ГЕРБ не стига до втори тур, единомислещи са наблюдаващи на изборния развой.

“Около 2-та % разлика сред Ваня Григорова и Антон Хекимян са по-малко от 10 000 гласа поради ниската изборна интензивност, тъй че това не е разлика, която да сме виждали случай, да не бъде преобърната и преодоляна.

Трябва да изчакаме, не е незначителна дистанцията, която записваме в екзит пола ”, разяснява Геновева Петрова от “Алфа рисърч ”.

В четири регионални града претендентите на ГЕРБ печелят още на първи тур. Това са Бургас - Димитър Николов, Стара Загора - Живко Тодоров, Враца - Калин Каменов, Перник - Станислав Владимиров.



В Пловдив, Варна и Благоевград ГЕРБ взимат най-вече места в градските парламенти, до момента в който ППДБ остават втори съгласно екзитпола на " Галъп ". В Кърджали Движение за права и свободи води, а ГЕРБ са втори.

Във Варна двамата любимци - от ГЕРБ Иван Портних и Благомир Коцев от ППДБ са с идентичен резултат - 26,9%, сочат екзитполовете на “Галъп ” към 20.00 ч.

Кандидатите на ГЕРБ и ППДБ ще се изправят един против различен на балотажа в Пловдив. Екзитполът на организация “Галъп ” демонстрира, че претендентът на ГЕРБ Костадин Димитров е събрал 32,1% от гласовете, а Ивайло Старибратов от ПП-ДБ - 22,4.

В Благоевград също ще се изправят един против различен кандидатите на ГЕРБ и на ППДБ. Илко Стоянов, подсилен от ГЕРБ, взима 32,3% от гласовете, Методи Байкушев от ППДБ - 23,8%.

Във Велико Търново на 5 ноември сили ще премерят сегашният кмет от ГЕРБ Даниел Димитров Панов - 44% и Йордан Терзийски от ППДБ - 22,2%

В Хасково на балотаж отиват претендентът на ГЕРБ Станислав Дечев и този на ППДБ Николай Ставрев.

В Русе до втори тур стигат претендентите на Българска социалистическа партия и на ГЕРБ - Пенчо Милков - 33,7% и Иван Иванов - 17,3%.
Проф. Михаил Константинов пред “Труд news ”: Съдбата на машинното гласоподаване е в ръцете на Върховен административен съд


- Професор Константинов, какъв е коментарът ви за сегашните локални избори?
- За първи път на тези избори се случи нещо, бих споделил неповторимо за последните 33 години откогато има народна власт - за първи път се сблъскаха ЦИК и Министерски съвет. Това са двата органа, които взаимно, в съдействие би трябвало да произведат изборите и от тяхната активност зависи дали тези избори ще се употребяват с доверие. Стана по този начин, че доверието в изборния развой към този момент е много повредено.

- Кое ви кара да смятате, че има конфликт сред Министерски съвет и ЦИК?
- Министерски съвет сподели, че ЦИК работи незаконно, а ЦИК посъветва Министерски съвет да не им се бърка в работата. Това е безусловно неприемливо. Не съм мислил, че България може да се докара до такова тъпо равнище.

- Повлия ли абсурдът с машините върху резултатите на партиите?
- На този въпрос аз не мога да отговоря, а считам, че и никой не би могъл да отговори, тъй като няма по какъв начин да проиграем тая обстановка още един път без този скандал. Но това, което се случи, демонстрира за какво в Европа машинно гласоподаване няма - тъкмо заради сходни аргументи. В Ирландия повода е съвсем същата като нашия вчерашен случай - купиха си машини за 56 млн. лири и на другата година, без да ги употребяват ги изпратиха за скрап.

- Това, което се случи, значи ли начало на края на машинното гласоподаване?
- Според мен това е първа крачка в тази посока. Ние въпреки всичко би трябвало да изчакаме решението на Върховен административен съд, който сподели че ще стартират да гледат това дело от понеделник нататък. В момента ориста на машинното гласоподаване, най-малко в близкото бъдеще е в ръцете на Върховен административен съд.

“Труд news ” научи от магистрати
Прокуратурата взема решение на следващия ден за машинациите по отчети на ДАНС и Министерство на вътрешните работи
Прокурор от Софийска градска прокуратура изслушват  отчети от представители на ДАНС и Министерство на вътрешните работи какво тъкмо е осъществено от зам.-министъра на електронното ръководство Михаил Стойнев. Това научи “Труд news ”, от магистрати, които не пожелаха на този стадий да се ангажират с мнение.

Както писа “Труд news ”, в петък поради отчет на ДАНС за това, че Стойнев е предиздвикал още веднъж да се генерират код на машините, който към този момент е бил генериран публично, след което си го е записал на телефона и на флашка, гръмна скандал, а ЦИК спря потреблението на венецуелските устройства за локалните избори и всички гласувахме с положителните остарели хартиени бюлетини.

“Нормално е първо да се образува инспекция, при която в една по-спокойна конюнктура от двата дни на локалните избори, да се прегледат освен отчетите от ДАНС и Министерство на вътрешните работи. Нужно е специалисти от тази сфера да дадат първични изводи дали дейностите на Стойнев или някого другиго са нарушавания или закононарушения, защото в тази ситуация става дума за характерни технологии ”, обясниха осведомени.

Те припомниха, че на сходна компютърна тематика е била правена инспекция през 2022 година по изказвания на депутати от Българска социалистическа партия, че Кирил Петков им предложил да даде кода на машините, само че най-малко все още по нея не е формирано досъдебно произвеждане, а още по-малко има повдигнати обвинявания.

В Кърджали претендентът на Движение за права и свободи Ерол Мюмюн печели на първи тур
Четирима кметове на ГЕРБ определени от раз
Досегашният градоначалник Димитър Николов от ГЕРБ завоюва изборите още на първи тур с близо 56%. Това ще е петият мандат на Николов. Най-голямата група в 51-членния Общински съвет на Бургас, съгласно данните на екзитпола, ще е на ГЕРБ - сред 20 и 23 съветници, следват “Възраждане ” - 6, Българска социалистическа партия - 5 и СЕК - 3-4. Очаква се локалният парламент да е “шарен ”, тъй като близо 30% от гласоподавателите през днешния ден са показали, че са дали своят вот за по-малки обединения.

Избирателната интензивност в Бургас бе извънредно ниска - под 40%. По тази причина прагът за влизане в общинския съвет “падна ”. Очаква се 970-980 души да са задоволителни за един общински консултант.

 С 52% Живко Тодоров от ГЕРБ резервира кметския си пост в Стара Загора.

Във Враца на първи тур печели Калин Каменов от ГЕРБ, за който това ще е трети следващ мандат.

В Перник вотът още на първи тур изрично печели Станислав Владимиров от “Движение за разцвет на Перник ”, за който са дали своят вот 71,5% от гласоподавателите, сочат данните от exit poll-а на “Тренд ”.

 Новият кмет на Кърджали Ерол Мюмюн ще стартира първия си мандат с близо 52% доверие.

ОИК реши срязаното да се закърпи
Шеф на СИК прекрои с макетен нож кабинка за гласоподаватели


Шефът на секционната комисия е бил заставен още веднъж да зашие срязаната част от кабинката за гласоподаване.

Светлана Василева,
Труд news, Благоевград

Председател на секционна комисия се направи на шивач и прекрои с макетен нож кабинката за гласоподаватели. Направил прозорче, с което е трансформирал одобрения от ЦИК модел на кабинката. Шивачът с макетния нож провокира свада в секционната комисия и по тази причина бе подадена тъжба в ОИК - Гоце Делчев от краткотрайният кмет на село Корница Анифе Кундева. В нея тя споделя за осъществено деяние от страна на ръководителя на СИК Красимир Бойчев и декларира, че е незаконно.
Последвала е светкавична инспекция, която е открила своеволието на Бойчев, който е от квотата на ППДБ. Бойчев е от квотата на ППДБ.

От ОИК - Гоце Делчев осведомиха: Беше изяснено, че според дадените методически инструкции от ЦИК няма условие за понижаване на закритата част на кабината за гласоподаване, каквото точно се е опитал да направи ръководителят.
Затова принудили крояча да възвърне целостта на закритата част на кабината за гласоподаване.

Прецедент
Никой не желае да кметува в Ралица


Сегашният кмет Тошко Денев ще продължи да ръководи, до момента в който се откри нов претендент за поста.

Труд news, Търговище

Никой не ще да кметува в Ралица и сегашният кмет потегли да пропагандира някой да му вземе поста.

Търговищкото село Ралица не си избира кмет на тези избори, тъй като обратно на всеобщите мераци за власт, при тях искащи да заемат стола на локален отличник няма. И парадоксално, сегашният кмет Тошко Денев, ще пропагандира интензивно в идващите месеци съселяните си някой от тях да се навие, че да го отърве след 20 години кметуване.

Иначе, отвън шеговития звук, Тошко Денев, че въпреки всичко на места имало и съселяни, които аха, били подготвени, само че не отговаряли на условията да имат съответната регистрация в селото. До насрочването на непълен избор обаче, можело и да навъртят нужните месеци. Други пък, дето хората, пък и кметът, пробвали да пропагандират, не желали да чуят за кметуване.

В изборния ден в Ралица си дали своят вот отново както всекидневно. Кметът споделя, че хората пускат бюлетини за градски кмет и общински съветници. Тошко Денев очакваше към 70 души да са стигнали до урните, което за селото си е висока интензивност на фона на действителното население от към 120 души, от които 15-20 деца. По лист и там били повече, само че единствено по лист. Едни били зад граница, други вътре в “границата ”, само че неизвестно къде.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР