Очаквах ясни отговори и ангажираност от човека, който сега е

...
Очаквах ясни отговори и ангажираност от човека, който сега е
Коментари Харесай

Евродепутатът Рамона Стругариу пред Фрог: Отговорите на Иван Гешев в ЕП бяха неясни, субективни и срамни

Очаквах ясни отговори и ангажираност от индивида, който в този момент е основен прокурор на България и който беше поканен в Комисията LIBE, с цел да показа своя опит в ефикасното противопоставяне на корупцията и проведената престъпност. Отговорите му бяха неразбираеми, субективни и срамни. В Румъния в никакъв случай не е ималио основен прокурор, към който има обвинявания за присъединяване във висока корупция или, че пази на корумпирани политици.
Това съобщи румънската евродепутатка Рамона Стругариу пред Фрог. Припомняме, че на 3 декември 2018 година Иван Гешев, тогава към момента единствено определен от Висш съдебен съвет за основен прокурор, взе присъединяване в съвещание на комисията ЛИБЕ в Европейския парламент, по самодейност на евродепутатът Емил Радев. Депутатът Рамона Стругариу* от Румъния бе един от дейните членове на комисията. Тя попита Иван Гешев зa „ Aпapтaмeнтгeйт “, неразбираемото следствие към либийския танкер „ БАДР “ и дpyги известни cĸaндaли в България и пoиcĸa дa paзбepe ĸaĸ въpвят тeзи paзcлeдвaния и дaли господин Гeшeв имa няĸaĸвa вpъзĸa c тяx, вĸлючитeлнo пpяĸa. Отговорите му предизвикаха редица отрицателни реакции, както у нас, по този начин и в Европарламента. Ето какво сподели още Стругариу пред Фрог за срещата си с Гешев:

Г-жо Cтpyгapиy На срещата на депутатите от Комисията на LIBE при Европейския парламент питате новоизбрания основен прокурор на Република България господин Иван Гешев по някои съществени и скандални тематики. Какво предизвика интереса ви към протичащото се неотдавна в България?

Член съм на комисиията по цивилен права, правораздаване и вътрешни работи - ЛИБЕ (LIBE - Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs) и комисията за бюджетен надзор КОНТ (CONT - Committee on Budgetary Control) и съм надълбоко зает да поддържа битката против корупцията и измамите, както и да пазя върховенството на закона. Това са и моите цели в парламентарната група „ Oбнoви Eвpoпa “ (Renew). България и Румъния имаха общ път след присъединението си към Европейския съюз през 2007 година Ние добре знаем, че това присъединение беше обвързвано с някои ясни условия, свързани с промяната на правосъдната система, битката с корупцията, независимостта на правосъдната система и политическата непоклатимост. Всичко това е част от механизма за инспекция и съдействие (CVM - Cooperation and Verification Mechanism for Bulgaria and Romania), както и непрекъснато наблюдаване в двете страни. Това в действителност е непрестанен развой и би трябвало да се усъвършенства, а не да даваме на заден ход от постигнатия прогрес. Информацията за евентуалната корупция на високо ниво и следствията, разкриващи високопоставени прокурори и политици, участващи в такива каузи, не може да бъде подценена, изключително в светлината на неотдавнашното решение на Европейската комисия за унищожаване на механизма за България.

Как можете да коментирате отговорите на Иван Гешев? Какво научихте от казаното от него?

Очаквах ясни отговори и ангажираност от индивида, който в този момент е основен прокурор на България и който беше поканен в Комисията LIBE, с цел да показа своя опит в ефикасното противопоставяне на корупцията и проведената престъпност. Отговорите му бяха неразбираеми, субективни и срамни. По принцип той не отговори на въпросите ми, свързани с присъединяване му в абсурда „ Апартаментгейт “, нито на тези, които се отнасят до присъединяване на Емил Радев в аферата „ Танекергейт “. Видях фотоси на евродепутата Радев, на които се вижда по какъв начин е седнал на масата с търговеца на оръжие Николайчо Гигов и спорния предприемач Димитър Борисов, по време на среща с публични лица от либия. Вярвам на източниците си, защото те постоянно пазят истината и се борят за правдивост. Как по този начин няма да можете да изясните сходни изказвания? Как основният прокурор ще резервира доверието към себе си, откакто не проверява както е належащо това и не реализира прогрес в случаи, в които политици, магистрати и техни родственици купуват недвижими парцели на цени под пазарните, оставяйки подозрения за влияние върху търговията, корупция, неразбираем генезис на пари и потребление на парите от Европейски Съюз за създаване на първокласни частни вили. Особено пък когато сътрудникът ви наподобява взе участие и е директен бенефициент на такава скица? Това са доста съществени изказвания.

Когато сте чист, първото нещо, което би трябвало да извършите, е да премахнете всяка сянка на подозрение по отношение на вашата почтенност и подготвеност за следствие, с резултати. Не видях това в отговорите на Гешев. Напротив, той стартира, като сподели, в сакат опит на отбрана, че това са подправени изказвания, че до момента няма ясни улики по отношение на тези случаи и че по този начин или другояче някои от хипотетичните закононарушения не са даже закононарушения, а по-скоро административни нарушавания. Много разочароващ и обезпокоителен отговор.

Къде научихте цалата тази информация за България?

Разбрах за тези случаи от проверяващи публицисти. Това са хора, които ценят своята специалност и пазят демокрацията със смелостта си да разкриват корупция на високо равнище. Говоря за хора, които търпят горчиви последици и страдат поради следствията си свързани с. Нямам причина да се колебая в работата им.

Виждате ли някакви сходни процеси в Румъния и България във връзка с битката с корупцията?

Разбрах за тези случаи от проверяващи публицисти. Това са хора, които ценят своята специалност и пазят демокрацията със смелостта си да разкриват корупция на високо равнище. Говоря за хора, които търпят горчиви последици и страдат поради следствията си свързани с. Нямам причина да се колебая в работата им.

Какво мислите за свободата на медиите в България?

Според всички статистически данни, които видях, България се подрежда доста ниско във връзка с свободата на медиите в Европа. Резултатите, оповестени от Euractiv през 2018 година, я слагат в дъното на листата измежду държавите-членки на Европейски Съюз. В международния показател за независимост на пресата през 2019 година „ Репортери без граници “ настояват, че публицистиката е станала рискова в България. Индексът прави оценка положението на публицистиката в 180 страни всяка година, а България е на 111-о място в него. Това значи, че е последна в Европейски Съюз във връзка с свободата на медиите и в дъното на Европа. На картата на отчета има единствено четири европейски страни, маркирани с алено, като изключително проблематични - България, Русия, Беларус и Турция.

Всъщност рухването на България в показателя е трагично и доста обезпокоително. През 2007 година, когато страната се причисли към Европейски Съюз, България е споделяла 35-36-то място с Франция. Сега Франция е 32-ра, а България е сред Етиопия и Мали.

Припомням ви, че през септември 2018 година в Перник, България, бяха задържани двама проверяващи публицисти - Атила Биро от „ Rise Project “ Румъния и Димитър Стоянов от „ Биволъ “, България. Това се случи до момента в който проверяват случай, в който наподобява се унищожават доказателства, свързани с огромна машинация със средства от Европейски Съюз. Двамата са били с белезници и са държани в полето с часове, преди да бъдат откарани в полицейско ръководство. Месеци по-късно българската журналистка Виктория Маринова беше убита при доста неразбираеми условия. Това се случи тъкмо когато тя трябваше да показа ново предаване, в което се приготвяше откриване на съществени случаи на корупция.

Всички тези неща значат, че свободата на медиите не е просто в неприятно, а в сериозно положение в България и че би трябвало да се направи доста повече на ниво Европейски Съюз, с цел да се поддържа и отбрани проверяващите публицисти на всички места в Европа, освен в България.

Какви бяха упованията ви от господин Гешев преди и в този момент, откакто го видяхте персонално?

От известно време имах информация по отношение на тези изказвания, само че се надявах, че той най-малко ще се опита да обясни ситуацията по делото за корупция, което го визира директно. Очаквам той да излезе с ясни отговори и нужните следствия, без значение от политическия цвят или дебелите връзки с някои хора, участващи в тези случаи. Очаквам резултати от тези следствия, честност и ценене на справедливостта. Това би трябвало да направи основният прокурор.

Вашата колежка от LIBE Клеър Дали дефинира държанието на господин Гешев като надменно и съобщи, че ще продължи да търси отговори от него. Бихте ли продължавали да се интересувате какво се случва в България?

Да, сигурно. Ще продължа да се занимавам с тези въпроси, ще групирам информация и ще диря отговори. Това е, което всички ние би трябвало да създадем, в случай че желаеме в действителност демократични страни и съблюдаване върховенството на закона. Без този мониторинг и без интензивно гражданско общество всичко е обратимо. Утре можем да се събудим в мрачевина и даже няма да осъзнаем какво се е случило, в безмълвие.

Имаше ли мнения сред вас и вашите сътрудници в LIBE по тематиката?

Да, само че ми се желае да бях видял повече социална реакция от моите сътрудници по тази тематика. Не можем да си затворим очите, очаквайки нещо да се подоби. Трябва да действаме и да призоваваме за смяна, в случай че я чакаме.

Познавате добре работата на госпожа Лаура Кьовеши, тъй като и двете сте от Румъния, какво могат да чакат европейските жители от нея, както и работата на комисия LIBE?

Новият европейски прокурор има доста сложна задача. Г-жа Кьовеши би трябвало да сътвори и трансформира в изцяло настоящ орган най-амбициозния план на Европейския съюз във връзка с следствието на измами и корупция. Не се колебая, че ще успее, само че тя също се нуждае от всички запаси, които сходна задача изисква. Надявам се, че държавите-членки и Парламентът ще дадат приоритет на тази институция, както и на бюджета й.

Комисията LIBE е страж на демокрацията, главните права и върховенството на закона в Европейски Съюз. Ние би трябвало да сме водещи, да се ангажираме с тези въпроси и да действаме като загрижени за тях. Мисля, че това жителите чакат най-вече от нас: ангажираност към полезностите на Европейски Съюз, без двоен стандарт, принуждавайки гласа ни да се чува всякога, когато свободата на словото, справедливостта, главните права и демокрацията са застрашени. Както и тази угриженост и полезности да се отразяват в законодателството и дейностите ни, като демонстрираме почтеност и вдишване на отговорност. Не единствено да проповядваме такива, само че и в действителност да ги реализираме.

==

* Представянето на Иван Гешев може да видите във видеото ТУК, въпросите към него са след 17:44 минута.

**Paмoнa Cтpyгapиy е евродeпyтaт oт Pyмъния, oт гpyпaтa „ Oбнoви Eвpoпa “, която е тpeтa пo гoлeминa в Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт, нacлeдниĸ нa AЛДE.

Интервю на Диана Йонкова

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР