Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното

...
Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното
Коментари Харесай

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

Коментари под поста демонстрират, че доста консуматори имат вяра на написаното и го поддържат, написа Ивелина Георгиева в уеб страницата на БНР.

 

Твърдение: Унгария е забранила еврото до 2078 година

 

Унгария е член на Европейския съюз от 2004 година, само че все още към момента не е член на еврозоната и националната валута форинтът не е част от Европейския механизъм за обменни курсове (ERM II). Правителството на Виктор Орбан няма и целева дата за приемане на еврото.

Позиция за вероятно въвеждане на еврото е изразена през предходната година от шефа на Националната банка на Унгария (Magyar Nemzeti Bank, MNB) Дьорд Матолчи.

 

През юни той е декларирал, че Унгария не трябва да обмисля съществено приемането на еврото преди 2030 година, защото присъединението към зоната на единната валута, преди стопанската система ѝ да е съответно готова, би имало противоположен резултат. Според Матолчи когато Унгария доближи към 90% от междинното равнище на Европейски Съюз във връзка с икономическото развиване, тогава приемането на единната валута може да бъде сложено на дневен ред.

 

" Опасно е да се влиза в клуба на богатите, до момента в който стопанската система не е готова за това.(...) Може би към 2030 година или малко по-късно бихме могли да достигнем 90% от междинното равнище на Европейски Съюз във връзка с развиването, тогава си коства да влезем (в еврозоната), защото еврото има доста преимущества ", съобщи Матолчи пред държавното унгарско радио.

 

" 20 страни към този момент са въвели еврото и в един миг нашата страна би трябвало да ги последва ", акцентира още гуверньорът.

 

През август 2023 година министърът на финансите Михали Варга също заяви, че е рано да се приказва за приемане на еврото. По думите му е значимо да се възвърне салдото в стопанската система, а фискалната политика би трябвало да е ориентирана към понижаване на недостига и обществения дълг.

 

Гюла Плешингер, който е член на Паричния съвет на Националната банка, също удостоверява, че Унгария е надалеч от присъединение към еврозоната, защото не може да извърши даже критериите от Маастрихт.

През ноември 2023 година в отговор на въпрос от член на парламента какви условия са нужни за въвеждането на еврото, които Унгария не може да извърши, шефът на Националната банка Дьорд Матолчи написа, че банката е „ ангажирана с сполучливото и безвредно въвеждане на еврото в Унгария “. Икономиката на страната обаче „ към момента не е на вярното равнище на зрялост за еврото “. Към този миг няма да бъдат изпълнени и критериите от Маастрихт, тъй като инфлацията и дълготрайните лихвени проценти в Унгария са над горната граница. Централната банка обаче е създала набор от условия за присъединение към еврозоната, състоящ се от няколко променливи, наречен Маастрихт 2.0.

 

Проучване на Евробарометър от пролетта на 2023 г. показва, че 72% от унгарците утвърждават концепцията за присъединение към еврозоната.

Междувременно тази година проучване на Германско-унгарската индустриално-търговска камара сподели, че поддръжката измежду немските вложители в Унгария за въвеждане на еврото в страната е стигнала до най-високото си равнище от 13 години. 73% от 241 вложители, интервюирани сред 19 февруари и 20 март 2024 година, са " за ", което е внезапно нагоре от ниски равнища от към 50% през 2016 и 2017 г. Германските компании са едни от най-големите работодатели в Унгария, като наемат повече от 220 хиляди служащи. Това е 10% от цялата работна мощ, работеща в частния бранш на страната.

 

Заключение

Твърдението, че Унгария е забранила еврото до 2078 година, е НЕВЯРНО. Няма никаква информация за сходно решение през последните месеци. Към момента държавното управление на Виктор Орбан няма целева дата за приемане на еврото, нито е оповестило възбрана за въвеждането му. Липсва и официална позиция на държавното управление по отношение на вероятностите за въвеждане на общата европейска валута, която да размени унгарския форинт. Управителят на централната банка Дьорд Матолчи потвърждава решимостта на Банката да одобри еврото, само че не преди 2030 година За момента Унгария не дава отговор на нужните критерии за въвеждане на единната европейска валута.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР