Очаква се ставката да бъде поне 2% от общите им

...
Очаква се ставката да бъде поне 2% от общите им
Коментари Харесай

ЕС ще облага ИТ гигантите със специален данък

Очаква се ставката да бъде най-малко 2% от общите им годишни доходи

Френският министър на финансите Бруно льо Мер разгласи, че данъкът за хай-тек колосите ще бъде по-близо до 2%, в сравнение с до 6%

Този месец Европейската комисия ще дефинира предварителните ставки на налога за софтуерни колоси като Amazon, които пренасочват облагите си към страни като Люксембург и Ирландия, където налозите са по-ниски.

По-рано стана ясно, че данъкът ще бъде в рамките от 2% до 6% от приходите на фирмите. Според скорошно изказване на министъра на финансите на Франция – Бруно льо Мер, представен от Ройтерс, ставката ще е по-близо до 2%, в сравнение с до 6%.
още по тематиката
Европейската инструкция ще бъде оповестена в околните седмици. Очаква се документът да влезе бързо в действие, а след това да се уточни.

В проектодокумента на Комисията, за който Ройтерс заяви преди месец, се предлага данъкът да зависи от това къде е клиентът, а не компанията. Посочва се налог в размер на 1% до 5% от общите брутни доходи на фирмите.

Франция, дружно с Италия, Германия и Испания са в основата на напъните за данъчна промяна в Европейски Съюз. Те са изправени пред съпротивата на по-малки страни като Ирландия, които са център на вложенията на огромните ИТ компании и се притесняват, че измененията могат да навредят на стопанските системи си.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР