Обвиняването на Турция или нейната национална авиокомпания за хуманитарната криза

...
Обвиняването на Турция или нейната национална авиокомпания за хуманитарната криза
Коментари Харесай

Турция негодува срещу обвиненията за мигрантската криза на границата между Беларус и Полша

Обвиняването на Турция или нейната национална самолетна компания за филантропичната рецесия на полската граница с Беларус е " неправилно ". Това разгласи пред " Франс прес " основният консултант по външната политика на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Анкара през вчерашния ден забрани на жители на три страни от Близкия изток да летят от турски летища до някогашната руска република поради " казуса с незаконните прекосявания на границата сред Беларус и Европейския съюз ".

Решението пристигна дни, откакто председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повдигна опцията за налагане на наказания на самолетни компании, които се занимават с " трафик на хора ".

Националният турски авиопревозвач Turkish Airlines обезпечава една от най-използваните интернационалните връзки до беларуската столица Минск.

Но съветникът на Ердоган по външната политика Ибрахим Калън сподели, че обвиняванията, че Турция по някакъв метод е съдействала за граничната рецесия, били несправедливи.

" Тази скорошна рецесия с незаконни мигранти сред Беларус, Полша, Литва и няколко други европейски страни в действителност няма нищо общо с Турция ", сподели той в извънредно изявление.

" Пътуващите отиват в Беларус, а оттова - в Литва, Полша и други страни от Европейски Съюз. Обвиняването на Турция за това или на Turkish Airlines е просто толкоз неправилно, несвоевременно, " сподели той.

Съобщението на Турция беше посрещнато с облекчение от европейските чиновници в миг на продължаващо напрежение в връзките на Анкара с Брюксел.

" Благодаря на турските управляващи и (агенцията за гражданска авиация) за вашата поддръжка и съдействие ", туитира ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Калим сподели, че Турция е взела решението си след интензивни съвещания с полски и други европейски представители.

" Вижте, ние не желаеме да виждаме никое човешко създание от която и да е страна да бъде употребявано като разменна монета или като обект на трафик на хора, или в някаква политическа рецесия сред страните ", сподели той.

Но той добави, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу " сподели доста ясно на своите сътрудници в Полша, Литва и Беларус, че, знаете, ние не носим никаква отговорност ".

Турция е дом на до пет милиона бежанци и мигранти - множеството от потърпевша от войната Сирия - и остава един от желаните направления за влизане на мигранти и бежанци в Европа.

Броят на мигрантите, преминаващи през Турция, се усили, откакто внезапно спадна през първата година от пандемията на ковид.

" Числата варират, несъмнено, те се усилиха през последните няколко месеца ", сподели Калин.

" Искаме да се уверим, че тези, които пътуват, пътуват с двупосочни билети. Че се връщат. Но в случай че има хора, които още веднъж се изгубят в Беларус, това не е наша отговорност ", акцентира той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР