Обструктивните болести на слюнчените жлези представляват състояния, които запушват слюнчените

...
Обструктивните болести на слюнчените жлези представляват състояния, които запушват слюнчените
Коментари Харесай

Обструктивни болести на слюнчените жлези


Обструктивните заболявания на слюнчените жлези съставляват положения, които запушват слюнчените каналчета и като разследване от това, слюнката не може да се оттича.

В необятен смисъл понятието обструктивни заболявания на слюнчените жлези включва: слюнно-каменната болест ( сиалолитиаза ), ретенция на слюнка в дребните слюнчени и подезичната жлеза, стриктури и ектазии, които пък могат да бъдат причина за обструкции.

Сиалолитиазата или слюнно-каменната болест се характеризира с формиране на камъни в изходните канали на слюнчените жлези. Тя е едно от най-честите болести, които се развиват в тях. Наблюдава се еднообразно постоянно в двата пола, във всички възрастови групи. Най-често сиалолитиаза се следи в подчелюстната жлеза, по-рядко в околоушната, подезичната и най-рядко в дребните слюнчени жлези.

Различни са аргументите, които могат да образуват камъните в слюнчените жлези. Една от тях може да бъде нарушаването в минералния метаболизъм и по-конкретно в калциевия метаболизъм . Секреторната функционалност на жлезата или хроничните възпаления в нея могат да са друга причина за развиване на сиалолитиаза.

Слюнката съдържа вода, електролити-Na, K, Ca, Mg, урея, глюкоза, холестерол, мастни и аминокиселини, протеини и други вещества. За преципитационните процеси от голяма важност са измененията, които настъпват в рН на слюнката, йонната централизация и съществуването на муцин . Двойно по-голямото наличие на калций, съществуването на муцин, алкалното рН в слюнката на подчелюстната жлеза, както и анатомични предпоставки, са причина за по-честото формиране на конкременти точно в нея.
Свързани публикации.. Сухота в устата и в очите? 0 Възпалителни болести на слюнчените жлези 0 Какви са функционалностите и наличието на слюнката? 0

Слюнчените камъни са построени от неорганични субстанции, измежду които преобладават калциевите съединения: калциев фосфат- 70-75% и калциев карбонат- 5-10%. Органичната съставна част е 25-30%. Конкрементите, ситуирани в жлезата най-често са с кръгла форма и неравна повърхнина, а тези в региона на изходния канал са с продълговата форма и гладка повърхнина. Възпалителните промени в жлезата протичат хронично с периодически екзацербации (обостряния).

Клиничната симптоматика зависи от локализацията на конкремента-в канала или в жлезата, и от степента на възпалителната реакция. В началния интервал развиването на слюнно-каменната болест е безсимптомно. Клиничните признаци се появяват при разстройства в приключването на слюнката или при развиване на възпалителни промени.

При локализация на конкремента в канала по време на хранене се появяват отичане , което визира цялата жлеза и болежка -„ слюнчена колика “. Пристъпният темперамент на болката нормално отзвучава бързо. Впоследствие към затрудненията от функционално естество се наслагват и възпалителните промени. Тогава клиничните признаци стават идентични с тези при сиалоаденит или сиалодохит. Хроничното протичане на процеса и измененията, които настъпват в жлезата са причина за увеличаване и нейното уплътняване .

Рентгеновото изследване-панорамна фотография, профилна рентгенография на жлезата или рентгенография по Симпсън дават опция да се откри местоположението, размерите и формата на конкрементите. В 80% от случаите в подчелюстната жлеза

конкрементите са рентгеноконтрастни и се пресъздават, до момента в който при околоушната това се следи в към 40% от случаите. Ценна информация може да се получи и посредством сиалографско проучване.

Лечението се дефинира от стадия на възпалителния развой и съществуването на екзацербация на сиалоаденита.

Когато конкрементът е дребен и е ситуиран в канала на жлезата, се организира консервативно лекуване с противовъзпалителни и слюнногонни средства. Целта е да се реализира непринудено изхвърляне на конкремента през орифициума. Камъните, ситуирани в слюнчените жлези се отстраняват дружно с тях, в случай че са причина за чести обостряния на хроничните сиалоаденити.

Преценката за лекуването на сиалолитиазата остава в ръцете на лицево-челюстния хирург.

3798

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР