Родителите често подценяват захарта в храната, която дават на децата

...
Родителите често подценяват захарта в храната, която дават на децата
Коментари Харесай

Защо подценяваме захарта в храната на децата?


Родителите постоянно подценяват захарта в храната, която дават на децата си. Това се открива в изследване на Max Planck Institute for Human Development в Берлин, както и от стоматолози и лекари от University of Louisville.

Проучването открива, че ¾ от родителите подценяват захарта в храна като портокалов сок, пица, плодови млека, кетчуп, зърнени закуски. Най-голямата разлика и отчаяние идва от храните, които се считат за здравословни. Например, повече от 90% от участниците в изследването подценяват захарта в плодовите млека.

Установява се, че огромна част от родителите не управляват телесното тегло на децата си. Децата с висок боди мехлем показател (BMI) имат родители, които мощно подценяват количеството на захар, което одобряват децата им.
Свързани публикации.. Храненето и ролята му в вярното развиване на дъвкателния уред 1 Полезната за зъбите захар - коя е? 0 Полезната за зъбите захар 0

Захарозата е дизахарид, формиран от глюкоза и фруктоза. Това е захарта, съдържаща се в захарната тръстика и захарното цвекло. Захарозата е най-разпространената хранителна захар. Консумацията й във всички страни е извънредно висока. Тя е евтина, елементарно се създава и има високо калорийно наличие.

Захарозата се съдържа още в картофите, ориза, житото. Влиза в състава на доста кулинарно приготвени храни и питиета. Използва се като подсладител, обемна маса, консервант, овлажнител, коригент на консистенцията.

Съществуват безапелационни доказателства, че количеството и честотата на употребяваните храни, съдържащи захароза, са най-важната причина за развиването на кариес. Тя повишава киселинността в устата до 200 пъти.

Кариесните лезии нарастват съразмерно на прибавката на захар в диетата. Когато захарта се приема по време на главното хранене, без значение дали е храна или напитка, кариесът не се усилва доста. Проблемът идва в честата консумация на захарни храни и питиета сред храненията. Приемът на шоколад четири пъти на ден доста усилва кариеса, само че най-силно е нарастването при тези, които получават карамел и бонбони сред 22-30 пъти дневно и то сред храненията.

Когато при готвенето към нишестето се прибави захароза, кариесогенността неведнъж се усилва. Нишестето с високата си лепливост дълго задържа захарозата наоколо с емайловата повърхнина.

Захарозата се дефинира като „ престъпната захар “, тъй като точно тя се метаболизира от кариесогенните микроорганизми до киселини. От нея се синтезират и екстра- и интрацелуларните полизахариди, играещи съществена роля в зараждането, нарастването и самоподдържането на зъбната плака.

Контролът на питателните привички може да бъде сбъднат по следния метод:
Храната да се разпредели в три съществени хранения.; Децата да се приучават към приемане на утринна закуска, осигуряваща хранителни артикули и сила за учебния интервал.; Сутрин да се приема чаша 100% сок със закуската.; Да не се позволяват междинни приеми на въглехидрати.; Да не се употребяват газирани и подсладени напитки-ако се одобряват, да бъде едновременно, а не на мудни глътки.; Да не се употребяват сладкиши и бонбони с прибавени захари.; Да не се употребяват въглехидрати и сокове преди лягане.; Въглехидрати с прибавена захар да се разрешават един път седмично за десерт.; Да не се употребяват твърди бонбони, захарни пръчки или близалки.; Всеки банкет на въглехидрати в случай че не приключи с разчистване с четка или паста, да приключва с дъвчене на дъвка без захар, консумация на вода или изплакване на устата.
Тези препоръки биха помогнали за профилактика и съкращаване на кариозното число в детската уста. Aко не можете да се справите сами с направата на верен хранителен режим на детето си, обърнете се към детски дентален експерт.
3566
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР