Всеки от нас има някаква страшна история или преживяване в

...
Всеки от нас има някаква страшна история или преживяване в
Коментари Харесай

Защо се страхуваме от зъболекари и как да се справим със страха?


Всеки от нас има някаква страшна история или прекарване в главата си обвързвано с посещаване в денталния кабинет. Повечето от нас още от ранна детска възраст имат неприятен опит с дентален доктор. Това прекарване оставя трайно чувство за тягост и очакване на болежка, влезем ли в кабинета.

Проучване разкрива, че огромна част от популацията има боязън от посещаване в дентален кабинет, само че към 12% от възрастното население имат дентална уплаха.

Няколко съвета за справяне със страха от дентална операция:
Отпуснете се на стола и не изпускайте надзор над обстановката. Работете върху това, което ще ви накара да бъдете спокойни на стола и го споделете на вашия стоматолог. Ако пожелаете отмора, предупредете денталния си експерт и при даден знак от вас, той ще спре.; Обсъдете страха и раздразнението от визитите в денталния кабинет със стоматолога си.; Напишете гланц на вашия стоматолог или поговорете с него. Споделете за всички неща, които ще ви накарат да се чувствате удобно на стола и ще спомогнат за успеваемостта на работата на експерта.; Ако стоматологът пренебрегне някои от вашите молби, просто потърсете различен експерт, на който бихте имали доверие. Стоматологичните операции се базират на доверието сред пациент-лекар.; Вземете със себе си другар, родственик или обичан човек.; Опитайте се да мислите за приятни неща, до момента в който сте на стоматологичния стол. Психолози поучават да редите пъзели в главата си или пък да вършиме проекти за седмицата, или за почивката, която ви следва.; Не забравяйте, че не сте сами, не се чувствайте неловко.
Денталните операции и техники се усъвършенстват с годините и от ден на ден се модернизират, с цел да могат да предизвикват все по-малко болежка на пациента.
Свързани публикации.. За страха от зъболекари 0 Защо денталната грижа в преклонна възраст е още по-необходима? 0 Видове анестезии в детската дентална медицина 0

Психологическа помощ

Преди 20 години Тим Нютон, професор по логика на психиката, основава школа в Лондон за лекуване на дентална уплаха. Някои от неговите пациенти са били толкоз ужасени от мисълта за посещаване при дентален експерт, че не били търсили дентална помощ от 40 години. Професор Нютон ползва когнитивна поведенческа терапия и други психически техники за справяне със страха и уплахата.

Страх и отвращение

Има хора, при които страхът от зъболекари е доста надълбоко подложен. Това са най-често хора, страдащи от деменция или аутизъм. Една от техниките, с която част от зъболекарите съумяват да се преборят с сходни пациенти, е на първичното демонстриране. Лекарят изяснява и демонстрира на пациента това, което ще бъде осъществено в устата, само че първо отвън нея. Като обясненията е желателно да не се случват на денталния стол, а в неутрална за пациента позиция и място в денталния кабинет.

Оказва се, че децата израстнали през 60те и 70те години на 20ти век са част от кръговрата на машинния напън и амалгамените обтурации. Това неизбежно оставя трайни отрицателни мемоари у тях, проявяващи се и на по-късна възраст. Затова съществуват лекарите по детска дентална медицина, те са хората, които знаят по какъв начин да позитивират децата и да изградят у тях доверие и предпочитание да посещават денталния кабинет.

Не е изненада, че постоянно се натрупва-страхът от дентални операции, високата цена, опцията за подмяна на денталния инструментариум със лични аналози. Това усилва % на хората, които сами вземат решение да си извадят зъб или да залепят част от зъба си с моментно лепило. Не са малко случаите, които показват сходни обстановки.

Не бива да се подценява денталния труд и да се не помни,

че на първо място до вас стои човек, а не просто „ заплашителен “ ортодонт.
3533
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР