Общо 23 754 518 лв. отпусна днес правителството за инвестиции

...
Общо 23 754 518 лв. отпусна днес правителството за инвестиции
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна близо 24 млн. лв. за инвестиции в образованието

Общо 23 754 518 лева отпусна през днешния ден държавното управление за вложения по разнообразни стратегии в областта на образованието . Това оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Те ще бъдат разпределени в няколко посоки , а точно:
2 205 368 лева - за образование на надарени възпитаници и уроци в културни научни институции; 1 844 365 лева - за продан на нововъведения сред училищата; 959 977 лева - за прехрана на възпитаници в специалности, които са предпазени или не достигат; 15 515 352 лева - за предучилищно обучение, личностно развиване, хранене на деца и ученици; 3 229 483 лева - за електронни дневници и интернет в просветителните институции
От средствата по първото направление 1 339 763 лв. ще бъдат ориентирани към стратегия " Ученически олимпиади и надпревари ", по която се организира спомагателна работа с възпитаници за подготовка за олимпиади. В такова образование са включени общо 7 826 възпитаници, с които работят 861 учители.

865 605 лева са за основаване и осъществяване на уроци в културни и научни институции в границите на стратегия " България - просветителни направления ". 216 общински учебни заведения са защитили планове за осъществяване на наложителни, избираеми и факултативни образователни часове в музеи, галерии, публични библиотеки, обсерватории, планетариуми, научни институти за асимилиране на образователното наличие.
 Правителството дефинира 956 средищни детски градини и учлища
Правителството дефинира 956 средищни детски градини и учлища

Те ще бъдат разпределени в 660 обитаеми места, притежаващи статут на просветителни центрове

По-голямата част от средствата по Национална стратегия " Иновации в деяние " са предопределени за реализиране на подвижност сред учебните заведения. Според регламента новаторските имат опция да си изберат други просветителни институции за сътрудници по програмата и да си разменят визити и хрумвания. Целта е разпространение и мултиплициране на положителните нововъведения.

Общо 530 учебни заведения са изпълнили действия по такива контракти, за което получават финансиране от 1 822 940 лева

Отделно по другия модул на програмата се дават - 21 425 лв. за образуване на пет районни форума в общински учебни заведения. Форумите включват конференции, полемики, работни семинари и други с дълготрайност до два дни и не помалко от 150 участници, които могат да бъдат педагогичен експерти, възпитаници, представители на висши учебни заведения и научни институти и други

Те се провеждат взаимно от училището-домакин и съответното Регионално ръководство на образованието. Целта е да бъдат показани и мултиплицирани просветителните нововъведения.

959 977 лева са за в допълнение финансиране на общински учебни заведения за издръжката на паралелки с възпитаници в VIII клас, които се образоват за придобиване на подготовка по предпазени специалности от специалности и такива с предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда.

Средства ще получат 177 учебни заведения, в които се образоват 3712 осмокласници. По този метод ще се обезпечи нужния финансов запас за подготовката на фрагменти за специалности от специалности и браншове, нужни за локалната, районната и националната стопанска система в дълготраен проект.

Допълнителни 15 515 352 лв. се отпускат за финансиране на новообхванатите в наложителното предучилищно обучение 4-годишни деца, както и за спомагателна поддръжка на личностното развиване на деца и възпитаници и подкрепяне на храненето в просветителните институции.

Припомняме, че от тази образователна година в 122 общини за първи път е въведено, навършили 4-годишна възраст. За тази активност се дават 5 606 281 лв. за интервала септември - декември 2023 година

7 964 689 лв. се дават за покриване на обновените от 1 октомври 2023 година стандарти и нормативи за спомагателна поддръжка на личностното развиване. С отпущането на тези средства ще се подкрепи подобряването на средата и изискванията за спомагателна поддръжка на децата и учениците със специфични просветителни потребности.

Допълнителни 1 944 382 лв. се обезпечават и за покриване на покачвания норматив за подкрепяне на храненето на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас в държавните и общинските детски градини и учебни заведения. С тези средства ще се компенсира повишаването на питателните артикули и ще се обезпечи опция за всяко дете и възпитаник в наложителното предучилищно обучение и началния стадий на обучение да получава здравословна храна.



С 3 229 483 лева ще бъдат финансирани дейностите по Национална стратегия " Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното обучение ".

2 770 103 лв. от тях са за закупуване на електронни дневници за 3 049 общински просветителни институции (училища, детски градини, центрове за поддръжка за личностно развиване, центрове за специфична просветителна поддръжка, училищен общежития).

459 380 лева са за обезпечаване на интернет съгласуваност на 1371 общински просветителни институции.
 Само електронни дневници от идната образователна година
Само електронни дневници от идната образователна година

Хартиените остават в историята
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР