Общият съд на ЕС отмени частично решението на Европейската комисия

...
Общият съд на ЕС отмени частично решението на Европейската комисия
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отмени глоба от € 1 млрд. на „Интел“

Общият съд на Европейски Съюз анулира отчасти решението на Европейската комисия да наложи санкция в размер на 1,06 милиарда евро на американския софтуерен колос „ Интел “.

Според магистратите в Люксембург направеният от Европейска комисия разбор е повърхностен и не разрешава да се потвърди по подобаващ метод, че противоречивите отстъпки са били в положение или са могли да имат антиконкурентен резултат.

Комисията понесе сходен ударот Съда на Европейския съюз (СЕС) и през септември 2020 година Тогава бе анулирано нейно решение „ Епъл “ да върне на Ирландия под формата на налози 13 милиарда евро, които Брюксел смята за противозаконна държавна помощ. А през юни 2021 година Комисията загуби дело в Съд на Европейския съюз да данъчни облекчения против дъщерна компания на „ Амазон “ в Бюксевбург.
Случаят с „ Интел “
През май 2009 година Европейска комисия наложи санкция от 1,06 милиарда евро на производителя на микропроцесори „ Интел “ за корист с неговото господстващо състояние на международния пазар на процесори x86 в интервала сред 2002-2007 година Според Брюксел това ставало посредством използването на тактика за препятстване на съперниците да навлязат на пазара.

Става дума за така наречен голи ограничавания и условни отстъпки. От „ Интел “ дали условни отстъпки на 4 стратегически производителя на автентично съоръжение в региона на информатиката. В подмяна те трябвало да купуват от него всички или съвсем всички свои процесори x86.

Освен това американският колос дал заплащания на европейски търговец на микроелектронни устройства при изискване той да продава компютри, снабдени извънредно с негови процесори x86.

Тези отстъпки и заплащания обезпечили лоялността на петте упоменати компании. По този метод доста била понижена способността на съперниците на „ Интел “ да се конкурират въз основа на качествата на своите процесори x86. Антиконкурентното държание на калифорнийската компания довело до понижен избор за потребителите и до по-слаби тласъци за иновационна активност.

Подадената от „ Интел “ тъжба против това решение е отхвърлена напълно от Общия съд с решение през 2014 г4. По тъжба също на „ Интел “ това в началото правосъдно решение е анулирано от Съда през 2017 година, като делото е върнато на Общия съд за ново разглеждане.
Решението
С днешното си, произнасяйки се по върнатото за ново разглеждане дело, Общият съд анулира обжалваното решение в частта, в която то квалифицира противоречивите отстъпки като корист и постанова санкция на „ Интел “ за подхванатите от него дейности в тяхната цялост, определяйки ги като корист.

От изображенията на Съда следва, че направеният от Комисията разбор не е цялостен и при всички случаи не разрешава да се потвърди съответно, че противоречивите отстъпки са били в положение или са могли да имат антиконкурентни последствия. Затова Общият съд анулира решението, доколкото в него тези практики се дефинират като корист.

Колкото до отражението на сходна частична анулация на обжалваното решение върху размера на наложената от Европейска комисия санкция на „ Интел “, Общият съд не смята за допустимо да дефинира размера й по повод единствено на така наречен голи ограничавания. Поради това той анулира напълно в обжалваното решение наредбата, с която се постанова санкция на „ Интел “ в размер на 1,06 милиарда евро за откритото нарушаване.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР