Общинските съветници от групата на Възраждане“ в Общински съвет Варна

...
Общинските съветници от групата на Възраждане“ в Общински съвет Варна
Коментари Харесай

Сигнал за нарушения в Дом за възрастни хора във Варна

Общинските съветници от групата на " Възраждане “ в Общински съвет Варна изпратиха сигнал до новоизбрания кмет, в качеството му на снабдител на обществени услуги в града, за систематични нарушавания в КСУВХ " Гергана “. В сигнала те упорстват да бъдат взети незабавни ограничения за посочените в него нарушавания, както и за налагането на дисциплинарно наказване " уволняване “ на шефа на КСУВХ " Гергана “, заради систематични нарушавания на трудовата дисциплинираност, според Кодекса на труда, и несправяне със отговорностите, вменени със съответстващата на позицията длъжностна характерност.

До сигнала на " Възраждане “ се стига след сигнал  от жители, изпратен през септември до инж. Коста Стоянов – депутат от групата на " Възраждане “ в Народното събрание във връзка на  КСУВХ " Гергана “.

От него излиза наяве, че в стаи на втори и трети етаж на постройката, в която се обитава домът за остарели хора, са нападнати от дървеници и стоножки. Според него управлението на дома не е подхванало нужните ограничения, с цел да отстрани паразитите и инсектите.

В сигнала на жителите е посочено още, че чиновник в институцията – здравна сестра, е оказвала насила към настанените възрастни консуматори да теглят заеми, както и да се подписват на подписки в отбрана на директорката, в поддръжка на поискано от нея пояснение за наложено ѝ дисциплинарно наказване от Община Варна.

След инспекция на обстоятелствата по случая се оказва, че сигналите за нередности имат дълъг последователен ред, датиращ още от 2020 година, както следва:

Първият сигнал за съществуване на нередности при обезпечаване качеството на услугата в Комплекс " Гергана “ датира от 09.01.2020 година Сигналът е от чиновник към Директора на дома. Налице са следващи сигнали от чиновници към Директора и към виновните институции.

През януари 2023 година е сигнализирана ОД  на Министерство на вътрешните работи Варна за това, че здравната сестра редовно е принуждавала настанени в дома хора да теглят заеми и да ѝ дават парите. Принуждавала ги е да ѝ дават дебитните си карти. На 11.01.2023 година Община Варна прави инспекция. С отговор от февруари  2023 година от ОД на МВР-Варна, заместник-кметът на Община Варна осведоми, че след осъществената инспекция е дал поредност рекомендации, наред с които също е настоял за дисциплинарно уволняване на уличената в корист със служебно състояние служителка и санкционира шефа на дома дисциплинарно. Със заповед  още веднъж от февруари 2023 година заместник-кметът на Община Варна назначава комисия, която да извърши изключителна инспекция в Комплекс " Гергана “ във връзка на предписание на Районна прокуратура – Варна. Установяват се голям брой нередности. Указват се дейности за дисциплинарни санкции, само че без резултат.

Със сигнали през април 2023 г.  е осведомена Агенцията за качество на обществените услуги (АКСУ), че в КСУВХ " Гергана “ храната е със неподходящ грамаж, налични са дървеници, осъществени са обири от личния състав със знанието на шефа, употребена е насила от страна на чиновник към консуматори да теглят заеми със своите персонални карти, закрива се кафене и се трансформира в заведение, събиращо голям брой външни гости, настаняват се консуматори с психологични болести, онкологични диагнози и лежащо заболели, както и се насочат закани за уволняване на чиновници и изпъждане на консуматори, събират се подписи от уязвимите старци в поддръжка на директорката и други През май 2023 година със заповед на изпълнителния шеф на АКСУ  е образувана комисия, която да извърши тематична инспекция за спазването правата на потребителите на услугата " дом за остарели хора “ в Комплекс " Гергана “. С протокол се установяват нарушавания и се предлага незабавното им премахване. Нова инспекция е назначена със заповед от изпълнителния шеф на АКСУ, за да се наблюдава развиването на случая във връзка на сигналите, която също установи неотстранени проблеми.

На 26.07.2023 година ОД на Министерство на вътрешните работи Варна с писмо изисква от шефа на Комплекс " Гергана “ заверени копия от дисциплинарни санкции, налагани на И.И. за интервала 2020-2022 година и заявления и протоколи от касиера /домакина за приемане и предаване на персонални движимости на 7 поименно изброени консуматори от вкъщи за интервала 2020-2022 година На 4.08.2023г. след инспекция, осъществена от основен контрольор от РЗИ в наличието на  доктор, краткотрайно изпълняващ длъжността " шеф “ в КСУВХ " Гергана “, е публикуван протокол  със 7 точки, в това число стерилизация и дезинсекция.

С писмо през август 2023 година изпълнителният шеф на МБАЛ " Св. Марина “ написа писмо на Директора на Комплекс " Гергана “, в което уведомява, че " пациентката Н.К.Д. е превозена и призната в Клиниката по вътрешни заболявания. При постъпването пациентката е била очевидно опаразитена с голям брой дървеници по тялото и облеклата, което основава риск от разпространяване на инсектите измежду останалите пациенти и медицински личен състав на клиниката. В края на м. юни 2023г. още веднъж от Дом " Гергана “ в същата конструкция на лечебното заведение е пролежал и различен пациент, опаразитен с дървеници. “. МБАЛ " Св. Марина “ предлагат да се приложат съответните противоепидемични ограничения и дезинсекционни мероприятия против разпространяването на дървеници и опаразитеността на домуващите.

След изследване на проблема " Комплекс Гергана “, за който е сигнализиран на 11.09.2023г., националният представител инж. Коста Стоянов от  " Възраждане “, внася въпрос до министъра на МТСП на 20.09.2023г. Заявява упованието си да се извърши инспекция за изискванията на живот в дома. С отговор с вх. на Народното събрание № 49-354-06-1533/11.10.2023 година, министърът на МТСП,  Иванка Шалапатова, осведоми народния представител от " Възраждане “ - инж. Коста Стоянов, че " е направена инспекция от АКСУ в границите на нейната подготвеност и е открита липса на съответни дейности на управлението и организация на дейностите, както и занижен вътрешен надзор от страна на шефа. Кметът на община Варна, в качеството му на снабдител на обществените услуги и шеф на ръководителя на комплекса, е известен за резултата от инспекцията с оглед предприемане на дейности по подготвеност. Агенцията е уведомила и ОД на Министерство на вътрешните работи Варна и Районна прокуратура Варна “.

През третата седмица от м. ноември 2023 година е осъществена нова инспекция от РЗИ с констатации за нужда от съответните ограничения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР