Петима директори на училища получиха наградата Св. Иван Рилски“ на

...
Петима директори на училища получиха наградата Св. Иван Рилски“ на
Коментари Харесай

Отличиха варненска директорка с наградата Св. Иван Рилски

Петима шефове на учебни заведения получиха премията " Св. Иван Рилски “ на Министерството на образованието и науката на публична гала в Рилския манастир. Тя се организира от 2006-а година като самопризнание за постигнатите високи резултати в професионалната активност на ръководители на просветителни институции, заяви Министерството на образованието и науката.

" Призванието ви е възвишено, мъчно и благородно, само че още по-голяма е отговорността. От вас зависи равнището на образованието, желанието на учениците да учат културата и полезностите, които се възпитават, както и положителните резултати в учението. Промяната на образованието стартира от шефовете “, сподели заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, която връчи тазгодишните призове. Тя уточни, че с труда, иновативността и водачеството си отличените учебни ръководители потвърждават, че просветителната система има професионално готови персони с доста качества и компетентности.

По думите на заместник-министър Лазарова отличените шефове основават съвременна просветителна среда и приобщават родителите към учебния живот, а триумфите, които реализират ръководените от тях учебни заведения, дават доста мотиви за горделивост. " Вашите възпитаници реализират високи резултати в просветителния развой. Екипите Ви работят целеустремено за образуване на умения и компетентности, свързани с динамичността на днешния ден, с специалността на бъдещето. Реализирате учебни политики за нововъведения и за трансформации “, съобщи заместник-министърът.

За редовно използване на новаторски подходи, техники, технологии и способи, които водят до образуване на основни компетентности и STEM (наука, технологии, инженерство и математика) умения, оценката тази година получава Елка Божикова – шеф на Природо-математическата гимназия " Яне Сандански “ в Гоце Делчев. Под нейно управление гимназията се трансформира в прелъстителен районен център за съвременно образование. От 2024 година учебното заведение кандидатства за " Гугъл референтно учебно заведение “, което е нов модел на учебен развой, съчетаващ технологиите, свободното другарство, характерността и физическата среда.

Награден е и Асен Александров – шеф на 51. СУ " Елисавета Багряна “ в София, за висока успеваемост при ръководството, методическото подкрепяне и надзор на образователно-възпитателния развой и използване на модерни интерактивни способи на преподаване и образование. Училището от няколко години поддържа структури за ефикасна работа с родителите. Една от тях са родителско-учителските сдружения. Инициативата " Родител преподавател за 1 ден “ интензивно се ползва повече от 5 години.

Приз печели също Станчо Атанасов – шеф на Професионалната гимназия " Велизар Пеев “ в Своге. Гимназията дългогодишно си сътрудничи с локалния бизнес, който поддържа и взе участие в планове за обогатяване на техническите средства и материалната база. Добра процедура с принос към качеството на просветителния развой е използването на метода " Ученици образоват възпитаници “ с интензивно присъединяване на възпитаници от XII клас, компетентност " Системно програмиране “, които показват видеоуроци за по-малките възпитаници от същата компетентност.

Отличена е и Татяна Василева – шеф на Профилираната природо-математическа гимназия " Академик Иван Ценов “ във Враца. В учебното заведение са основани условия и се насърчава реализирането на просветителни нововъведения във всички стадии и степени на обучение. Непрекъснато се уголемяват опциите за интегрирано познание посредством планово основано образование. В гимназията се работи интензивно по национални стратегии и планове, което способства за включването на по-голяма част от учениците, както и за тяхното самостоятелно личностно развиване.

Награда получи също Таня Петрова – шеф на Основно учебно заведение " П.Р. Славейков “ във Варна. Под нейно управление е внедрен компетентностен метод при обмисляне на уроците, като се подчертава върху развиването на основни компетентности – сериозно мислене, проблематично решение, информационни умения и други Въведено е STEM образование в разнообразни интердисциплинарни уроци, извършени взаимно сред двама или трима учители.

Номинирани тази година бяха 25 шефове на просветителни институции по предложение на районните ръководства на образованието. Работна група в МОН излъчи спечелилите по избрани критерии, измежду които високи резултати в просветителния развой, целенасочена работа по обсега на децата в системата на образованието, осъществяване на учебни политики за развиване на нововъведения, компетентностен метод, основаване на съвременна просветителна среда и други Наградените получиха грамота, икона на св. Иван Рилски и парична премия в размер на 1000 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР