Общинските съветници на Пловдив приеха повторно върнатите от областния управител

...
Общинските съветници на Пловдив приеха повторно върнатите от областния управител
Коментари Харесай

ОбС пак прие върнатите от областния управител ПУП-ове

Общинските съветници на Пловдив одобриха наново върнатите от регионалния шеф 12 ПУП-а. Гласуването мина без никакви диспути, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Още при започване на сесията от " Демократична България " предложиха точките да се отсрочат и да не се преглеждат до момента в който не се утвърди екологичната оценка, само че

Освен повторното гласоподаване на върнатите проекти, съветниците одобриха съвсем без дебат и одруги 12 оферти на администрацията за действане на ПУП-ове. Единствената точка, която провокира реакцията на общинския консултант от " Кауза България " Румяна Толова, бе за жилищен парк " Марица-север ". 

Още на миналата сесия Толова алармира за проблем с неналичието на улици в карето сред Езиковите гимназии и комплекс " Марица гардънс ". 

" Районът е към момента е незастроен и има много свободни площи, само че скоро този факт ще се промени. В момента завършва строителството на един нов комплекс, който занапред ще бъде населяван, редом с това се строи и кооперация и има две здания на хотел. В региона има единствено една улица, през които минават и ще минава целия трафик за тези големи комплекси. Големи проблеми основават и клиентите на магазин " Алати ", които паркират на самата улица, вършат маневри и постоянно основават предпоставки за ПТП, като задръстват кръстовището и колите, влизащи от бул. " България " по улицата няма по какъв начин да преминат. Местата за паркиране също ще се окажат незадоволителни " - разяснява Толова. Тя предложи да се прегледа опцията в новия общ организационен проект на града да се заложат и други улици. 

" В плана на Общ устройствен план, качен в уеб страницата на Община Пловдив, зоната сред река Марица и комплекс " Марица гардънс " е отредена за застрояване. Тъй като в бъдеще там сигурно ще минава бул. " Марица-Север ", дано бъде преразгледано това отредяване за застрояване и там да бъде построен паркинг или да останат зелени площи. Няма по какъв начин една или две улици да поемат целия трафик, който се чака да се усили двойно до една-две години " - сподели Толова.

Главният проектант на Пловдив призна, че казусът за съответната зона е сериозен, само че по-скоро касае построяването на самите улици. Те са планувани още с вземането на Подробен устройствен план за улична регулация в " Марица-Север ". Освен улици, там е очакван и мост свързващ микрорайона с парк " Отдих и просвета " и кв. " Прослав ". 

" И в настоящия, и в новия Общ устройствен план са планувани висок клас улици, пътната мрежа е съобразена в подробния организационен проект. Просто би трябвало да се премине към реализирането на тези улици " - изясни тогава арх. Ахрянов.

На днешната сесия Румяна Толова заяви, че от три дни в региона е почнал градеж на нов комплекс от три блока. Предложи да се отхвърли предлагането на градската администрация, защото с решението си Общински съвет ще сътвори проблем за напредването по единствената улица в " Марица-север ". Мнозинството обаче не я поддържа, макар че еднакъв апел насочи и Добромира Костова, която категорично обърна внимание, че става дума за вододайната зона на Пловдив. 

ПУП-ът на " Марица-север " беше признат с 24 гласа " за ", 7 " срещу " и 5 " въздържал се ".

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР