Общински терен в Младост 4 с площ 10.63 дка беше

...
Общински терен в Младост 4 с площ 10.63 дка беше
Коментари Харесай

Цената на общински имот в "Младост" скочи тройно след намеса на "Демократична България"

Общински терен в " Младост 4 " с повърхност 10.63 дка беше, което е по 92 лв/кв.м. Това стана в края на месец май, а през днешния ден след сериозна промяна на цената Столичната община ще получи за него нова детска градина за 3 млн.лева..

Купувачът на парцела, " Софийска авиационна академия " ООД, с шеф Желю Бурилков, към този момент има незавършената постройка на учебно заведение, издигната в общинския терен. Това е и претекстът на вносителя, общинския консултант Ивайло Петков от ГЕРБ - общината действително не може нищо да направи със земята, с изключение на да му я продаде.

Теренът е на ул. " Александър Танев ", до бл.469, а учебното заведение е строено през 80-те години на ХХ век. То е било замислено като елитна образователна база, обвързвана с активността на близкия паметник с камбаните " Знаме на мира " на Людмила Живкова.

При разискването на отчета през месец май общинският консултант Бойко Димитров от " Демократична България " бе срещу продажбата, тъй като по този начин има риск в бъдеще да се застрои последното празно пространство в " Младост 4 ", по думите му. Не среща поддръжка в общинската комисия и предлага най-малко да се извърши нова оценка на парцела, тъй като направената от общинското сдружение " Софинвест " е неразбираемо ниска.

" За да потулят случая ГЕРБ възприеха да желаят като обезщетение за общинския парцел купувачът да построи детска градина за не по-малко от 3 млн.лева и тя да е в чертите на парцела ", изясни Димитров за " Дневник ". Новото предложение беше утвърдено на последната сесия на Столичния общински съвет с гласовете на ГЕРБ-СДС и на Българска социалистическа партия.

Сега Столичната община ще получи нова детска градина с разгърната застроена повърхност от 1100 кв.м за три групи без да вложи нито един лев, разяснява Стефан Марков от ГЕРБ. Негова е концепцията за " новата цена " на общинския терен под формата на детска градина.

Като гаранция, че тя ще бъде построена общината ще има банкова гаранция от 3 млн.лева. " При несъблюдение на задължението общината си подсигурява цената на това, което не е издигнато ", изясни юристката Милка Христова от Българска социалистическа партия.

В момента предназначението на терена е за сложно публично обслужване, което не разрешава огромно строителство. След като го придобие обаче притежателят може да изиска смяна на предназначението. Процедурата за това е публично разискване, само че в регион " Младост ", т.е. тя няма да минава през СОС. В терена (собственикът има още 10 дка в съседство) има право на разгърната застроена повърхност до 40 000 кв.м, може да не се развие като обучителен център за водачи, каквито са декларираните планове, а да се изградят жилищни и офис здания, предизвести през днешния ден Бойко Димитров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР