Соломоновите острови избраха бившия висш дипломат Йеремия Манеле за следващ

...
Соломоновите острови избраха бившия висш дипломат Йеремия Манеле за следващ
Коментари Харесай

Соломоновите острови избират бивш дипломат, подписал пакта за сигурност на Китай, за министър-председател

Соломоновите острови избраха някогашния върховен посланик Йеремия Манеле за идващ министър-председател, което съгласно анализаторите може да предвещава прекосяване към обичайните западни съдружници на тихоокеанската островна страна откакто преследваше по-тесни връзки с Китай.

Депутатите избраха в четвъртък сутринта Манеле, някогашен външен министър, който през 2022 година подписа поръчителство с Пекин, което разтревожи други тихоокеански сили, в това число Съединени американски щати и Австралия.

Соломоновите острови бяха геополитическа възпламенителна точка в Индо-Тихия океан през последните пет години, защото възходящото въздействие на Китай раздруса обичайните сътрудници в региона на сигурността в района.

Очаква се Манеле да поддържа връзки с Китай, само че анализатори допуснаха, че той може да бъде по-примирителен към Запада от харизматичния министър председател в оставка Манасе Согаваре, чиято политика за създаване на по-тесни връзки за сигурност и търговия с Пекин разклати обичайното нареждане на силите...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР