Илина СлавоваПоловин година след като Васил Терзиев влезе в ролята

...
Илина СлавоваПоловин година след като Васил Терзиев влезе в ролята
Коментари Харесай

Транспортен хаос, гневни граждани и управленски комплекс за богоизбраност – поредният провал на Васил Терзиев

Илина Славова

Половин година откакто Васил Терзиев влезе в ролята на кмет на София, се стигна до пряк конфликт с жителите на столичния град. И в случай че през миналите шест месеца баталиите в общинския съвет отекваха в словесни еквилибристики пред медиите, казусът със ставащото на улицата е друг.
Новият план за придвижване по бул. „ Патриарх Евтимий ", бул. „ Витоша, улиците „ Фритьоф Нансен " и „ Г. С. Раковски " сътвори такива неразбории за жителите, че поначало стана ясно – няма късмет локалната власт да излезе от обстановката, демонстрирайки сладкодумство. Нужни са действителни дейности и съответна връзка с хората, които на няколко следващи митинга желаеха оставката на Терзиев. Към това прибавиха и претенции за оставките на общинските съветници от ПП-ДБ-СС и на заместник-кмета по превоза Илиян Павлов, излъчен от „ Спаси София “.
Само че не видяхме старания за решение на казуса, а

надменност и управнически дебелоглав

Инициаторите на плана от „ Спаси София “ скочиха да отбраняват творението си с всички законни и нелегитимни причини. Терзиев разгласи, че може нещо да се промени, в случай че новата организация на придвижването „ падне в съда “. Т.е. в случай че не падне, ситуацията остава каквото е, пък жителите да си стачкуват, в случай че нямат друга работа.
Е, съдът през вчерашния ден реши, че дейностите по новата организация на придвижването „ не се основават на административен акт или закон и следва да бъдат прекратени неотложно “. Да забележим по какъв начин кметът и хората му ще приложат решението на съд. Може и да решат да го апелират, съдът даде тридневен период за това.

А можеше да не се стига до митинги и до съд, тъй като в локалната администрация имаше гласове на разсъдъка. Победилата коалиция просто отхвърли да ги чуе.
Общинският консултант Вили Лилков от „ Синя София “ разяснява, че планът е противозаконен, доста по-скъп от в началото оповестената стойност, опровержителен на ползите на софиянци. Не е утвърден от СОС и даже не е обсъждан в Комисията по превоза, нито в Комисията по инженерна инфраструктура, нито в Комисията по финанси, а това е наложително. Гражданите са имали единствено 10 дни, с цел да се срещнат с плана.

Още в края на април заместник-председателят на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ предизвести за идния призрачен сън с трафика към НДК, тъй като лентите за придвижване се понижават от 3 на 2 – т. е. автомобилният трафик ще е в една лента, тъй като в другата колите ще маневрират за паркиране. Същевременно се отстраняват 140 паркоместа, а не 50 както настояват създателите на транспортния безпорядък. Георгиев настоя Терзиев „ неотложно да спре опита и да се извини на жителите за лъжите си “.

Кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков, излъчен от Демократична България наруши партийната дисциплинираност и съобщи, че е имало укриване на информация, както от обществеността, по този начин и от общинските съветници. Той укори покровителите на плана в тотална липса на емпатия и състрадание към хората от региона. Прави му чест, че

избра да каже истината

вместо да прояви криворазбрана съдружна преданост.

По време на изборната си акция Васил Терзиев обещаваше професионализъм, способен екип и съдействие с жителите на София. Вместо това той и хората му показват дилетантщина, надменност и разюздано его. Амбициите на този екип се оказаха много по-големи от опциите.
Случаят с придвижването към НДК е единствено един образец от

поредицата управнически гафове

То не бяха реверанси към Митрофанова, кавги с парцели и евросредства и не по-малко скандални кадрови решения…
Терзиев „ ощастливи “ гласоподавателите със заместник-кмет по финанси и опазване на здравето с тежко Държавна сигурност родословие. Става дума за Иван Василев, наследник на Румен Иванов Василев, работил за Трето ръководство на Държавна сигурност като сътрудник „ Петров “. Първият назначен заместник-кмет беше Надежда Бобчева с сектор екология – кадър на Българска социалистическа партия, два мандата общински консултант от същата партия в Силистра и даже ръководител на групата. Заместник-кметът по правните въпроси пък се оказа без юридическа дееспособност в България. Заместник-кметът с сектор публично строителство Иван Матов напусна след по-малко от три месеца на този пост. Същото направи претендентът за основен проектант Любо Георгиев.
Очевидно е, че при такава кадрова политика не може да се чака ценене на демократичните правила, мнението на жителите или евроатлантическия профил на гласоподавателите, дали своят вот за Терзиев.

Като цяло кметът реанимира въздействието на Държавна сигурност (каква „ изненада “!) и комунистическата номенклатура в ръководството на столицата. Но казусът не е единствено в персоналния асортимент на чиновниците, които назначава, той е манталитетен. Подходът му към ръководството е образуван

в матрицата на Държавна сигурност

Оттам идва високомерното отношение към мнението на хората и към правилата на демокрацията. Не е в стила на политиците с подобен произход да разискват управнически решения с „ простосмъртните “, те просто ги постановат. Игнорират гласовете на разсъдъка, предпочитайки да живеят с чувството за богоизбраност.
Нищо от това не е изненадващо, таман противоположното – предвидимо е. Именно по тази причина тези, които издигнаха Терзиев, не престават да дължат отговори на гласоподавателите. За Политическа партия и „ Спаси София “ няма проблем – тези обединения нито са десни, нито са антикомунистически, а евроатлантизмът им е украсителен, в случай че въобще се демонстрира под някаква форма. Но за Демократична България и изключително за ДСБ всичко това е въпрос на еднаквост. Отстояването ѝ би означавало събаряне на доверието от Терзиев. В момента обаче нищо не подсказва сходни планове от страна на управлението. Кметът на „ Средец “ Трайчо Трайков се осмели да каже някои истини, само че дали ще получи поддръжка от своите или ще бъде оставен да води самотни борби? Отговорът на този въпрос ще е индикативен, само че огромният проблем е, че в актуалната тежка предизборна акция, Васил Терзиев и екипът му са най неприятната реклама за обединенията, които го издигнаха.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР