Словашкият премиер Роберт Фицо е на косъм от смъртта два

...
Словашкият премиер Роберт Фицо е на косъм от смъртта два
Коментари Харесай

Словашкият премиер Роберт Фицо е на косъм от смъртта два дни след опита за убийство

Словашкият министър председател Роберт Фицо е на косъм от гибелта два дни след опита за ликвидиране, който провокира шокови талази в Европа. Това съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан пред публичното радио, съобщи Ройтерс.

" Молим се за премиера и поддържаме Словакия. Пожелаваме му бързо възобновяване и завръщане на работа. Роберт Фицо е сред живота и гибелта ", съобщи Орбан, съобщи bTV.

Вчера вицепремиерът на Словакия Роберт Калиняк заяви,че министър председателят на страната е в тежко положение и е прекомерно рано да се каже дали ще се възвърне.

Опитът за ликвидиране на министър-председателя Роберт Фицо провокира потрес в цяла Европа.

Покушението беше първият по-голям опит за ликвидиране на европейски политически водач от повече от 20 години и провокира интернационално наказание. Политически анализатори и законодатели настояват, че това е разкрило все по-нестабилния и поляризиран политически климат както в Словакия, по този начин и в цяла Европа, означи Ройтерс.

" За страдание към момента не мога да кажа, че печелим или че прогнозата е позитивна, тъй като степента на пострадванията, породени от четирите огнестрелни рани, е толкоз огромна, че на организма все по този начин ще бъде мъчно да реагира ", съобщи Калиняк.

Министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок уточни стрелецът, на който полицията повдигна обвиняване в опит за ликвидиране, е работил самичък, а преди този момент е взел участие в антиправителствени митинги.

" Това е вълк единак, който се е радикализирал в интервала след президентските ", съобщи Ещок.

Заподозреният е показал като причина за нападението политиката на държавното управление във връзка с Украйна и проектите му да реформира публичната телевизия и да отстрани специфичната прокуратура, добави словашкият вътрешен министър.

Мириам Лапуникова, директорката на Университетската болница " Ф. Д. Рузвелт " в Банска Бистрица, където е признат Фицо, съобщи, че 59-годишният министър-председател е претърпял петчасова интервенция с два екипа за лекуване на голям брой огнестрелни рани.

" Към този миг положението му е нормализирано, само че в действителност е доста съществено, той ще бъде в интензивното поделение ", сподели тя пред публицисти.

По-късно съдружникът на Фицо и новоизбран президент на Словакия Петер Пелегрини сподели, че е съумял да беседва за малко с премиера в болничното заведение.

" Той е в положение да приказва, само че единствено няколко фрази, защото е доста изтощен, тъй като приема някои медикаменти ", сподели той пред публицисти.

Словашкият президент Зузана Чапутова прикани към усмиряване на политическото напрежение. На собствен ред Пелегрини прикани партиите в Словакия да преустановят или да смекчат пропагандата си за изборите за Европейски парламент идващия месец.

" Ако има нещо, от което народът на Словакия се нуждае незабавно през днешния ден, то това е най-малко главен консенсус и единение сред политическите представители на словашките жители ", сподели Пелегрини, който завоюва изборите през април.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР