Общините около Пловдив регистрират по-голям относителен ръст на наетите лица

...
Общините около Пловдив регистрират по-голям относителен ръст на наетите лица
Коментари Харесай

Община Родопи с 50% ръст на работната ръка

Общините към Пловдив записват по-голям условен растеж на наетите лица от регионалния център. Влияние за това оказват новооткритите индустриални мощности в Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Това демонстрира разбор за работната мощ на Института по пазарна стопанска система за интервала 2011-2017 година Въпреки че е отвън обсега на ТИЗ обаче, с най-голямо нарастване на броя на наетите - 48,1%, е община Родопи. Следват я Съединение с 38,8%, Раковски - 27,5, и Куклен - 22,6%. Във всяка една от тези общини, като се изключи Куклен, равнището на възнаграждение се усилва по-бързо от междинното за страната.

В Хисаря, Марица и Сопот, които също са отвън ТИЗ, растежът е надлежно с 21,8%, 15% и 21,6. Община Пловдив има нарастване на наетите за 8 години с едвам 4,6% и е на предпоследно място измежду тези, които бележат растеж, пред Садово с с 2,5%. За обследвания интервал в община Карлово е регистрирано понижение на работната ръка с 7,8%. Спад има още в Брезово /3,3%/ и Лъки /12,2%/.

Общият брой на наетите лица в страната през 2017 година по отношение на 2011 година се усилва с 2,9%. На общинско равнище картината е следната: 78 общини записват по-голямо нарастване от междинното за страната. От регионалните центрове тук попадат Столична община, Пловдив, Сливен, Търговище и Кърджали. 29 общини записват растеж, въпреки и по-малък от междинния за страната. От регионалните центрове се числят Монтана, Пазарджик, Ямбол, Разград, Варна и Бургас. В останалите 155 общини броят на наетите лица понижава, като в 57 от тях спадът е с над 10%. В тази категория влизат и регионалните центрове Ловеч и Добрич.

Най-голям растеж на броя на наетите по отношение на 2011 година отбелязва община Летница в област Ловеч (близо 70%), придружен и от сензитивен растеж на възнагражденията за наетите там близо 1500 души. Средната брутна заплата в общината се усилва с 56%, достигайки 1425 лева, което е с 18% над междинните равнища за страната. Една от главните аргументи за положителното показване на Летница е наличието на „ Уолтопия “ ООД /производител на изкуствени стени за катерене/, само че в общината оперират и редица компании от керамичната и хранително-вкусовата индустрия. На второ място по растеж на наетите се подрежда община Божурище (с 62%), като междинната заплата на работещите там 2500 души доближава близо 1150 лева през 2017 година, надхвърляйки с 10% междинните за страната равнища.

Най-голям спад на наетите лица се следи в плевенската община Мизия - с 40%, както и в общините Бобов дол и Трън с по 33,8%. В случая ръка за ръка вървят община, провела референдум против развиването на тежката индустрия, както и община, в която съществени проблеми в компании от същия бранш водят до затваряне на рудници и всеобщи съкращения. Близо 1400 от общо изгубените в община Бобов дол 1700 работни места изчезват през 2016 и 2017 година, което е обвързвано с рецесията във въгледобива - затварянето на рудник „ Бабино “ и съкращенията в рудник „ Фундаментал “, закрит през 2018 година Дъното за пазара на труда в община Трън идва през 2015 година

Силно притеснителна е обстановката в Болярово, област Ямбол, където спадът на броя на наетите с 25% е съпроводен и с условен спад на възнагражденията - от 69% на 59% от междинното. Предвид проблемите в основния за общината животновъден бранш през 2018 година и евтаназията на хиляди овце и кози поради чумата обстановката там е още по-тревожна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР