Образованието днес е икономиката утре, заяви Маргарита ПоповаРаботодателите трябва да

...
Образованието днес е икономиката утре, заяви Маргарита ПоповаРаботодателите трябва да
Коментари Харесай

Всяка държава се нуждае от свой образователен модел

Образованието през днешния ден е стопанската система на следващия ден, съобщи Маргарита Попова

„ Работодателите би трябвало да гледат по нов метод на вложенията в образованието на работната мощ ”, сподели Маргарита Попова

„ Светът е във водовъртежа на Индустрия 4.0. Без подозрение ще е необходим нов стратегически капитал (човешки и технологичен) за основаване на полезности. Той ще работи в мощно динамична и остро конкурентна среда ”, съобщи зам.-председателят на БСК Маргарита Попова при откриването на Европейския конгрес „ Университети – бизнес ”, проведен от Министерството на образованието и науката (МОН), Европейската комисия (ЕК) и Българската стопанска камара (БСК).

По нейните думи, през днешния ден все по-често вложенията се насочват към нови концепции, нововъведения и планове за сметка на разширението на индустриални мощности и уреди. Съществен дял от цената на продуктите и услугите се основава от познание и хрумвания. С съображение се слага въпросът за бъдещето на конкуренцията, за ориста на обичайното познание, което би трябвало да предизвиква открития в нови конкурентни пространства. „ Образованието през днешния ден е стопанската система на следващия ден ”, акцентира Попова.

„ Разполагаме с десетки разбори за преимуществата и дефицитите на националната ни просветителна система. Педантично се регистрират провокациите във връзката сред висшето обучение и пазара на труда. Всичко това има смисъл, единствено в случай че задачата е да построяваме и утвърждаваме народен европейски културен модел, в който образованието и бизнесът имат решаващо присъединяване ”, сподели още Маргарита Попова.

Според нея, всяка страна и общество се нуждаят от собствен народен учебен модел, посредством който да се споделят култури, тъй като споделената просвета води до споделена сигурност.
още по тематиката
„ Изисква се ново познание, нов достъп до пълномощия, нов учредителен и лидерски потенциал и в просветителната система, и в стопанската система. Придобитото обучение и квалификации няма да важат за цялостен живот, а ще бъдат встъпление и подготовка за прехода към учене през целия живот ”, уточни Маргарита Попова.

Тя счита, че неналичието на основни пълномощия у работната мощ е и ще бъде една от главните спънки за резистентен стопански напредък. Затова работодателите би трябвало да гледат по нов метод на вложенията в образованието на работната мощ.

„ Новите действителности – масираното навлизане на нови технологии, ролята на интелектуалния капитал, новите познания и хрумвания отстраняват преградите сред бизнес, обучение и просвета. Изискват ново мислене и нов нрав в нова среда. Призовават за ново отношение към същността и задачите на съдействието университети – бизнес ”, сподели Попова.

В изявлението си тя насочи съответни оферти за въвеждането на интердисциплинарни антикорупционни образования, с акцент върху корпоративното ръководство и потребността от специфични грижи за фамилния бизнес.

Според Томчо Томов, началник на Националния център за оценка на компетенциите при БСК, разговорът на висшите учебни заведения с бизнеса по отношение на наличието на образованието и хармонизирането му с условията на пазара на труда е сериозно значим и за двете страни.

„ Ако през 60-те години една подготовка е имала резистентност за към 20 години, през днешния ден квалификациите остаряват и губят своята новост доста по-бързо. Веднъж добитата подготовка не е за „ цялостен живот ”, а единствено встъпление, подготовка за прехода към ученето през целия живот ”, сподели Томов.

По неговите думи, отварянето на университетите към ученето през целия живот и предлагането на разнообразни надграждащи форми на образование допуска съществуване на информация за трендовете в специалностите и динамичността в условията на пазара на труда.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР