Оборотът на БФБ намаля с 22%Отрицателна доходност постигнаха повечето взаимни

...
Оборотът на БФБ намаля с 22%Отрицателна доходност постигнаха повечето взаимни
Коментари Харесай

Взаимните фондове с отрицателна доходност

Оборотът на БФБ понижа с 22%


Отрицателна рентабилност реализираха множеството взаимни фондове в България, в които жители и компании влагат свободните си пари. Тези фондове влагат набраните от клиентите им средства главно в акции и облигации както на борсата у нас, по този начин и на интернационалните пазари. Заради спада на акциите на Българската фондова борса и пониженията на тържищата по света множеството взаимни фондове имат негативна годишна рентабилност. Най-ниската регистрирана рентабилност за последните 12 месеца от подобен фонд е минус 19,8%. Но има и няколко фонда с доста положителни резултати и рентабилност покрай, или даже малко над 5%.

Основният борсов показател SOFIX през 2018 година се намали с 12,25% и в последния работен ден на декември доближи 594,46 пункта. Това е най-ниското равнище на показателя от февруари 2017 година насам. Като съвсем през цялата минала година трендът на придвижване беше надолу.

Данните за борсата приближават резултата от търговията през 2015 година, когато SOFIX се намали с 11,72%. През 2016 година и 2017 година борсата реализира впечатляващи резултати с растеж на главния показател надлежно с 27,23% и 15,52%. През предходната година обаче отрицателните трендове на борсата се завърнаха. За цялата 2018 година оборотът на борсата беше 552 млн. лева, осъществен в над 54 хиляди покупко-продажби. Това е спад в оборотът с близо 22% по отношение на 2017 година

Движението на борсата през последните години удостовери общоизвестната истина, че вложенията в акции са рискови – може да донесат сериозна облага, само че и загубите може да са огромни. Спадът на родната борса не се разграничава доста от резултатите на множеството тържища по света. Водещите показатели на американските фондови пазари регистрираха най-лошата си година от финансовата рецесия през 2008 година насам. Изминалата година беше белязана от мощни съмнения, подбудени от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и несигурността към Brexit. Американският индустриален показател Dow Jones Industrial падна през 2018 година с 5,63%. По-широкият показател S&P 500 се намали с 6,24%, като това е най-голямата му годишна загуба от финансовата рецесия. Основният показател DAX на фондовата борса във Франкфурт се намали с 19%, а японският Nikkei падна с 12%. Основният френски борсов показател CAC 40 се намали за година с близо 12%, а английският FTSE 100 падна с към 13%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР