Търговски номера: Често се рекламира имот, който дори не съществува.

...
Търговски номера: Често се рекламира имот, който дори не съществува.
Коментари Харесай

Търговски номера: Често се рекламира имот, който дори не съществува

Търговски номера: Често се популяризира парцел, който даже не съществува. Етиката е основен фактор в работата на брокерите през днешния ден ​- това беше лайтмотивът на следващата отворена среща дискусия, проведена в Пловдив от Комисията по професионална нравственос към НСНИ (Национално съдружие „ Недвижими парцели “).
Под надпис „ Работим взаимно – съумяваме дружно “
Сдружението на брокерите продължава акцията си да разпространява  етичните стандарти, правила и практики и да усъвършенства имиджа на специалността „ брокер на недвижими парцели “. Срещата се състоя в конферентната зала на „ Офис Парк Пловдив ”.

Събитието сложи на дневен ред въпроси за това по какъв начин брокерите​ експерти могат да работят заедно​, ​защо затварянето на офертите вреди на всички участници на пазара​, ​каква би трябвало да е етиката в маркетинга – по какъв начин да се отстраняват некоректните/фалшиви разгласи, които заливат обществените
мрежи и платформи за продажби на парцели.
Експертите обясниха какви са стандартите за пресмятане на застроена повърхност в годините. Анализ сподели какви са трендовете на пазара на недвижими парцели и каква е обстановката в Пловдив.

През последните към 100 години са работили повече от четири наредби за установяване на площите. Това води до доста разминаване в квадратурите на жилищата, издигнати през годините, и комплициране при образуване
и сравняване на цените на парцелите,
изясни Галина Максимова, ръководител на Комисията по професионална нравственос.  Дамата показа стандарти за пресмятане на застроена повърхност в годините.
Тя насочи вниманието на присъстващите към
Наредбите за установяване на площта на жилищата от 1938 година досега, по какъв начин е изчислявана застроената повърхност на парцелите в годините и каква е разликата със в този момент настоящата разпоредба и по какъв начин е вярно да описваме площта на парцелите в рекламите.
Максимова показа, че в случай че не се съблюдават тези
стандарти, това води до доста разминаване в квадратурите на жилищата, издигнати през годините, и комплициране при образуване и сравняване на цените на парцелите.

Срещата сложи акцент и върху неприятните практики в сектора. Най-често те са свързани с публикуването на подправени разгласи, изясни Десислава Зехирева, член на Комисията по професионална нравственос. Става дума за разгласи с погрешно наличие, с подвеждащи фотоси или предложения за продажба на парцели, които обаче към този момент са продадени.
Същото се следи и в сегмента на разгласи за  наем.
„ Често се случва да се популяризира парцел, който даже не съществува или се употребяват непознати фотоси от други привлекателни парцели, съзнателно се задържат в реклама
към този момент продадени/отдадени парцели,
за да се притегли ползата на кандидат-купувача, който след това да бъде  стихотворец като клиент от организацията “, изясни Зехирева. И добави:
„ Когато сътрудник или организация копира непосредствено от реклама
на сътрудници или възпроизвежда реклама на парцел без контракт със притежателя, това може да докара до нелоялна конкуренция, комплициране на потребителите и евентуално да навреди на репутацията на притежателя на обявата “.
Дамата повдигна и различен значим въпрос –
по отношение на нуждата от цитирането на членове и на практика стандарти от Етичния професионален кодекс при подаване на тъжби в КПЕ (Комисия по професионална етика).
Марияна Стаменова като член на Етичната комисия
обясни въпроси по отношение на ​етиката в маркетинга на недвижими парцели. Това има значение за поддържането на доверието и построяването на позитивна известност както за сътрудниците по недвижими парцели,
по този начин и за сектора като цяло.
Тя обърна внимание на това по какъв начин некомпетентността и незнанието на брокера може да доведат до неумишлено неетично заблуждение на клиента.

Юлия Хвърчилкова изясни на присъстващите какво въздействие има на пазара съществуването на разгласи вид „ единствено за частни лица “, какви са аргументите за това и при какви условия
етичният професионален кодекс позволява разгласи „ единствено за частни лица “.
Пепи Георгиева – също член на КПЕ, направи къса презентация по отношение на процедурата при подаване на сигнал/жалба към Комисията по професионална нравственос.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР