Облачните доставчици започнаха да купуват повече сървъри в условията на

...
Облачните доставчици започнаха да купуват повече сървъри в условията на
Коментари Харесай

Пандемията възобнови ръста на пазара за сървъри


Облачните снабдители започнаха да купуват повече сървъри в изискванията на пандемия
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на сървъри се връща към напредък тази година, вследствие на пандемията от ковид COVID-19, която принуди фирмите да преминат към отдалечена работа, а потребителите да прекарват от ден на ден време в интернет. При тези условия пораства търсенето на облачни принадлежности, а клауд доставчиците усилват ресурсите в своите центрове за данни.

Според нов отчет на Gartner, размерът на международния пазар за сървъри е намалял с 3,1% в брой продадени машини през 2019 година по отношение на 2018 година, до момента в който приходите са спаднали с 2,5%. Тази година обаче анализаторите от Digitimes Research чакат световните разноски за сървъри да набъбнат със 7% и да превишат 16 млн. броя. Прогнозата за идната година сочи растеж от 5,6%.

Пазарът на сървъри претърпя сериозен спад през първото тримесечие на 2020 година, когато вследствие на карантината в Китай бяха нарушени. През втората четвърт обстановката се възстановява и даде очаквания за растеж през 2020 година, макар известно оттегляне през второто полугодие.

Основните катализатори на сървърния пазар през 2020 година са поръчките на съоръжение от водещите, както и доставките на китайските производители за осъществяване на тактиката на държавното управление по разширение на локалната клауд инфраструктура. Освен това пазарът през 2019 година беше релативно дребен.
още по тематиката
Като регистрира, че през първата половина на 2021 година Intel и AMD приготвят всеобщи доставки на сървърни процесори от ново потомство, Digitimes Research чака вълна от подмяна на сървъри, която ще помогне на световния пазар да резервира растежа си.

Чипмейкърите, включително Intel, AMD и Nvidia, интензивно създават централни (CPU) и графични процесори (GPU), с цел да удовлетворят търсенето на высокопроизводителни системи, решения за изкуствен интелект и паралелни калкулации.

Очаква се с, американската компания Nvidia да форсира създаването на AI решения, които сплотяват CPU с архитектура ARM, графични процесори и високоскоростни мрежови технологии InfiniBand, което ще докара до увеличение на каузи ARM чиповете на пазара за сървъри.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР