Обичате ли шамфъстък? А знаете ли колко е полезен всъщност?

...
Обичате ли шамфъстък? А знаете ли колко е полезен всъщност?
Коментари Харесай

Една ядка с изненадващо много ползи

Обичате ли шамфъстък ? А знаете ли какъв брой е потребен в действителност? Ако се чудите какво да си похапнете по-късно, идващите редове за супер изгодите на тези екзотични ядки са за вас.
 
Шамфъстъкът е прочут още от праисторически времена, а през днешния ден се отглежда в Иран, Гърция, Испания, Италия, Съединени американски щати, Турция и други Средиземноморски страни, в Азия, Австралия, Северо-Западна Африка, на Кавказ и Крим . Приблизително половината от международния рандеман на пазара се доставя от Турция.
 шамфъстък ThinkStock/Getty Images

 
Шамфъстъкът с изключение на ужасно апетитен , е и доста, доста потребен . Съдържа здравословни мазнини , добър източник е на протеини , фибри и антиоксиданти .
 
В шамфъстъка се съдържат значими за човешкия организъм микроелементи . Има мед, манган , фосфор , калий и магнезий . Ядката е богата още на фолати, биотин, тиамин, рибофлавин, ниацин и пантотеинова киселина . Антиоксидантните му свойства са ненадминати.-->
 
Шамфъстъците са една от най-богатите на витамин В6 храни, а витамин В6 е значим за контролиране на кръвната захар и образуването на хемоглобин - молекулата, която носи О2 в алените кръвни кафези.
 
Освен че е с високо наличие на антиоксиданти, шамфъстъкът може да намали холестерола в кръвта и да усъвършенства кръвното налягане, като по този метод понижи риска от сърдечни болести.

 
Въпреки че има по-високо наличие на въглехидрати от множеството ядки, шамфъстъкът има невисок гликемичен показател , което значи, че не предизвиква огромен скок в кръвната захар.
 
Специалистите поучават да се употребява шамфъстък поради високите хранителни стойности и тъй като ядките са идеални за възобновяване на отпаднал организъм. Помага и при диети.
 
Шамфъстъкът се употребява доста и в кулинарията – за солени и сладки ястия, а потреблението му мигновено трансформира храната в първокласна и с доста жанр.
 шамфъстък ThinkStock/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР