Обещанията за голямата свобода на Великобритания, която разчупва оковите на

...
Обещанията за голямата свобода на Великобритания, която разчупва оковите на
Коментари Харесай

Как Брекзит се превърна в британски кошмар


Обещанията за " огромната независимост " на Англия, която разчупва " оковите на Европейски Съюз ", се оказаха празни приказки. Днес, две години по-късно, се вижда повече от ясно, че Брекзит се трансформира в английски призрачен сън.

 

в действителност сама си провежда рецесията, освен това в подтекста на другите огромни рецесии като пандемията и войната в Украйна. Нито едно от огромните обещания, свързвани с Брекзит, по този начин и не беше изпълнено.
Редакцията предлага
" Бюрокрацията и разноските нарастват от ден на ден и повече. Малките компании изнемогват ", споделя пред Втора немска телевизия ZDF Саймън Спурел, досегашен притежател на мандрата " Cheshire Cheese Company ". Той разчитал доста на бизнеса с Европейски Съюз, който единствено за една нощ бил премахнат с решението на Англия да излезе от Общността.

Високи мита и нула помощ от държавното управление

За две години компанията е осъществила загуби от 600 000 евро. В момента прави единствено единични доставки за Европа, а от време на време се случвало за сирене с цена 30 английски паунда да се заплащат по 180 паунда за другите.

Същевременно от страната по този начин и не била отпусната никаква помощ, а под сурдинка споделили на Спурел, че ще е най-добре да си открие филиал в Европа. В последна сметка му се наложило да продаде компанията си на огромна компания за произвеждане на млечни артикули, както в това време се случва с доста от дребните и междинни компании във Англия - изборът им се свежда до това да банкрутират или да бъдат погълнати.

Какво са пресметнали самостоятелни специалисти

Накратко казано, две години след излизането от Европейски Съюз този ход не се отразява по никакъв начин добре на стопанската система, защото и на огромните компании им се постанова да се борят с следствията.

Ето и някои съответни данни. Прирастът на Брутният вътрешен продукт в това време е с 4% до 6% по-нисък, вносът и износът с Европейски Съюз са спаднали с 15 на 100, Англия е единствената страна от Г-7, която по този начин и не е възстановила икономическите си индикатори от времената преди пандемията. Освен това спадна цената на английската лира - с 10 до 15 %, а скъпият импорт продължава да подтиква инфлацията. Направени са калкулации, съгласно които в следствие от Брекзита всяко домакинство заплаща по 250 евро повече за храна на месец.

Допитване на Британската комерсиална камара демонстрира, че 77 % от интервюираните предприятия не виждат никакъв позитивен резултат от. Според 80 на 100 от тях излизането от Европейски Съюз е донесло повече проблеми, в сравнение с последствията от пандемията или от войната в Украйна. А 56% от английските жители в това време са.

Обещанията се оказаха празни

„ Брекзитът въпреки всичко не е единственото пояснение за сегашната икономическа рецесия във Англия, само че той е като котва, която дърпа стопанската система към дъното “, споделя пред ZDF професор Ананд Менон, водещ специалист по британско-европейските връзки. Същевременно той счита, че в случай че Англия се причисли още веднъж към европейския вътрешен пазар, това ще докара до нов политически безпорядък.

Мнозинство от английските жители към този момент счита, че Брекзитът е бил неточност

Професорът показва какъв брой празни са се оказали и обещанията, че Англия ще търгува с целия свят, с цел да компенсира загубите по линия на Европейски Съюз. " Не търгуваме с други страни толкоз доста, колкото с Европейски Съюз. Търгуваме с Ирландия доста повече, в сравнение с с множеството страни в Азия ", споделя той.

Нерешените политически проблеми

Споровете сред Лондон и Брюксел по така наречен Северноирландски протокол също още не са намерили решение. По силата на този протокол Северна Ирландия в стопански проект е към момента част от Европейски Съюз, което разрешава границата към Република Ирландия да остане отворена. Пробританските партии в Северна Ирландия обаче не поддържат това състояние, блокират районния парламент, а държавно управление няма към този момент от месеци, което дава отрицателно отражение върху редица браншове – да вземем за пример върху.

Равносметката от Брекзит: големи вреди

Две години след излизането от Европейски Съюз без съмнение може да се каже, че вредите за английската стопанска система са големи. Управляващите консерватори се самоунищожиха посредством Брекзит и на идващите избори евентуално ще се окажат в съпротива.

Лейбъристите пък бягат от тематиката за Брекзит като демон от тамян - от боязън, че техните патриотично настроени гласоподаватели от работническата класа ще санкционират всяко вероятно ориентиране към Европейски Съюз, с цел да не сложи то бъдещата им изборна победа под въпрос.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Когато ги няма българите и румънците
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР