„Обединени патриоти“ внесоха в Народното събрание промени в Кодекса за

...
„Обединени патриоти“ внесоха в Народното събрание промени в Кодекса за
Коментари Харесай

"Обединени патриоти" подпомагат със законопроект моряците

„ Обединени патриоти “ внесоха в Народното събрание промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които подкрепят българските моряци, уреждайки режима за тяхното пенсиониране.

Законопроектът планува моряци, които са плавали под български байрак, да получават право на пенсия за застрахователен стаж и възраст при навършване на 53 години и 10 години застрахователен стаж при изискванията на първа категория труд, уточни един от вносителите – депутатът от НФСБ в групата на „ Обединени патриоти “ Христиан Митев.

При изискванията на второкласен труд е планувано моряците да получават право на пенсия при навършване на 58 година и 15 година застрахователен стаж.

В законопроекта е категорично упоменато, че категорията труд не може да се потвърждава със свидетелски показания. В българското законодателство не е очакван преференциален режим във връзка с пенсионирането на моряците.

Това опонира на спогодба за пенсиите на моряците, която България е утвърдила, се споделя в претекстовете на препоръчаните промени.

По думите на Христиан Митев измененията са нужни, той като до 2010 година за трудов стаж на моряците се е смятало единствено времето, прекарано на кораба.

Едва по-късно те имат право на обезпечаване и за времето, прекарано на брега.

В същото време нормативна уредба от 2003 указва оптимално непрестанно време на работа на транспортен съд не повече от 8 месеца. Предложените промени уреждат тези несъгласия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР