Нямаме методология и продукт, с които да осъществяваме непрекъснат мониторинг

...
Нямаме методология и продукт, с които да осъществяваме непрекъснат мониторинг
Коментари Харесай

България е отказала иновативен проект за наблюдение на пътищата

Нямаме методология и артикул, с които да реализираме непрестанен мониторинг на пътната инфраструктура и сигурността. Това сподели пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. По думите й това е директно обвързвано с разбора на риска и предварителната защита на пътната сигурност.

България няма инструмент, с който да следи своите пътища и да съумява да прави разбор за тяхното настоящо положение, безапелационна е Диана Русинова.

„ Пътната инфраструктура на България е в безобразно положение ", съобщи тя.

Нито една злополука, нито един пътен случай не се геореферира, т.е. ние не знаем точното местонахождение, знаем почти местонахождение, посочи Русинова. 

„ На базата на това и статистиката не е доста вярна, която от Министерство на вътрешните работи ни се дава “, добави тя.

Екипът на Русинова работи по иновативен способ за снимане на настоящото положение на пътищата и има към този момент предпазен патент в Съединени американски щати, като следва и подписването на контракт. Методът разрешава да бъдат направени разбор и оценка на риска на това настоящо положение, а въз основата на този разбор да се разпореди съответно какво да се прави.

„ Да се промени кръстовище, да се подменят мантинели, пътни знаци, да се подмени геометрията на пътя, в случай че би трябвало, да се проверяват автомобилни произшествия “, уточни Диана Русинова.

Русинова разясни, че е предложила страната ни да си закупи сателитните изображения и да има правото гратис да употребява разработките и самата иновация, само че това е било възприето като гледане на дупки по пътищата, което по думите й е скандално.

Затова и на следващия ден от Европейския център за транспортни политики ще дадат прескоференция, с цел да разяснят пред обществеността какво съставлява планът и къде и на каква стойност ще продадат тази иновация.

„ Нашите прогнози са такива, че за две години можеше да паднат тежките ПТП с жертви и тежко ранени с 25%, което досега България в никакъв случай не е правила за подобен къс период “, съобщи Русинова.

Според нея системата е била опция страната ни да може да следи и какво се случва в пътното строителство, както и да се проверяват точно произшествия.

На една от най-новите автомагистрали – „ Струма “, както и на Автомагистрала „ Хемус “ има сектори, където маркировка въобще липсва, т.е. е изцяло изчезнала, посочи още Диана Русинова. Относно новоремонтирания сектор на Автомагистрала „ Тракия “ тя означи, че маркировката не дава отговор на одобрените стандарти.

„ От повече от три месеца сигнализираме, че неотдавна ремонтираната отсечка между 160-и и 180-и километър продължава да е с некачествено положена маркировка. Видимостта на пътната маркировка не е нереално разбиране, то е доста ясно и тъкмо дефинирано и има ясни критерии, на които една пътна маркировка би трябвало да дава отговор. Може би на всеки му се коства някак несериозно да приказваме за това, че пътната маркировка не се вижда, само че при мъгла и неприятно време това е един от детайлите на пътя, които биха могли в това число да спасят човешки живот “, изясни тя.

Според Русинова нито една от сезираните от тях институции не е подхванала ограничения „ да накара един реализатор гаранционно да отиде да си подмени некачествено положения артикул “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР