Нямам нищо против Северна Македония, но съм против арогантността, заяви

...
Нямам нищо против Северна Македония, но съм против арогантността, заяви
Коментари Харесай

Племенницата на поета: Вапцаров е българин, баба ми не може да роди две нации

Нямам нищо срещу Северна Македония, само че съм срещу арогантността, съобщи в изявление за Dir.bg племенницата на Никола Вапцаров, режисьорът Мая Вапцарова, която потърсихме във връзка със основаването на частен клуб с името на българския стихотворец в Благоевград от македонец, началник на емигрантска организация. Близките на Вапцаров не са дали позволение за сходен акт, а откриването на центъра предизвика остра реакция освен в Благоевград, само че и в страната. Вапцарова е сбита баба ми Елена не може да роди две народи - баща ми да бъде българин, а Никола Вапцаров да бъде македонски стихотворец. Тя е на мнение, че това е неприемлив акт за нарушение на културните и и националните възгледи на България. Според нея, България няма ясна позиция по македонския въпрос. 

- На конференция в Министерство на външните работи оповестиха, че роднините на Вапцаров са срещу откриването на македонския клуб в Благоевград, носещ неговото име. Бихте ли пояснила за какво? 

- Ние постоянно сме се стремели да не дразним македонците. Аз не съм срещу действията на македонците да се вразумят, да си основат страна или каквото и да е. Аз съм срещу цялата тази надменност, която нарушава националните възгледи на българския народ. 

Защо съм срещу? Първо една майка, като баба ми Елена Вапцарова, не може да роди две народи - татко ми да бъде българин, а Никола Вапцаров да бъде македонски стихотворец. Това даже и великата баба Ванга не е съумяла да предсказа като знаменувание. Все отново да бъдем точни, това не е приоритет на българската жена. Иначе ние, всички дами, ще бъдем вписани в върховете на Гинес. 

Направих един филм, който е за основаването на македонския език. Урсула Фон дер Лайен излезе доста шегаджийка - внезапно тя споделя, че македонският език е един от най-интересните и превъзходни езици в Европа. Съжалявам, македонският език е изработен през 1945 година от Венко Марковски, Тодор Павлов, Цола Драгойчева и Крум Кюлявков. И той е основан в пандиза, в София. За това е и филмът ми " Сонетен венец ", който го има на всички места в You Tube.

Освен това бих си задала въпроса, не сме ли и ние виновници при цялата тази измислена история от македонските братя, която върви, като е едно жестоко нарушаване на националните ни цели. Европейският съюз също по някакъв метод е уверен в тезата, че истината се изрича от страната на  Македония, а не се има вяра на България. Извинявайте, това също е светотатство във връзка с нациите. Но не сме ли и ние отговорни за цялата тази неистинност. Защо?

Желю Желев първи признава Македония за страна. Откъде накъде един шуменец, който нищо не схваща от македонски въпрос реагира по тази история. По-добре бе да се бе погрижил за Добруджа.

Да продължим със актуалната история. Бившият министър на културата Вежди Рашидов при най-големите митинги по жълтите павета реши да премести от центъра на София в Социалистическия музей статуята на Вапцаров, сътворена от скулптора Николай Шмиргела. 

Друг някогашен министър на културата Петър Стоянович обаче върна статуята на същото място пред остарялата постройка на Европейски Съюз на " Московска ". До ден сегашен не последваха реакции нито на Съюза на писателите, нито на Съюза на публицистите. Интелигенцията на България жестоко замълча. Моето терзание идва и допускам, че това е събитие, което избухна след историите на Горан Благоев, че Никола Вапцаров е терорист. Ами извинявайте, не са ли терористи британските доставчици на оръжие, пари и радиостанции за партизаните -  майор Томпсън и синът на Чърчил. Това са неща, които би трябвало да се разстелят пред българския народ, тъй като българинът трябва да знае. Фашист, антифашист, болшевик, това ли са основните неща за Вапцаров? Той е приет в целия свят - в 94 страни като стихотворец, а не като терорист. 

Вапцаров е българин. Не е и член на кръжока, който е основан от Сматракалев /бел. ред. македонски книжовен кръжок на млади комунисти, поети и белетристи, работил през интервала 1938-1941 г,/. Кръжокът е просъществувал в България четири дни.  И въпреки всичко този кръжок е роден и просъществувал в България под диктата на Коминтерна и виси като прикачена брошка, която постоянно да може да съществува и противоположното тълкувание. 

- Каква мислите е задачата за основаването на този клуб, информацията е, че той се образува от началник на емигрантска организация, която е срещу евроатлантическото присъединение на Македония и присъединяване и в НАТО? 

- Аз ви споделих още първоначално, че Северна Македония занапред се основава като страна. На тази страна са й нужни полезности, език, с цел да може по някакъв метод да блесне пред света. От една страна те сполучливо имитираха историята - каква античност са, като да вземем за пример фигура като Самуил се пояснява като македонски военачалник. Това е светотатство по отношение на България. Аз се чудя от кое място накъде една страна може да се бърка във вътрешния ред и да се пробва да въздейства върху националните възгледи на една друга страна. Това е невероятно. 

В Скопие има улица на името на Никола Вапцаров, която води към площада. Как може? Аз съм се снимала на нея. Восъчната фигура на Вапцаров с " Работническо дело " е сложена в музей.  Има и музей във Велес, в който е окачен единствено портрет на баба ми Елена. Баба ми Елена Вапцарова е била в действителност учител, само че на британски и български език, в Струмица. От това да правиш чак в този момент импровизация на историята, ми се коства също светотатство. 

Това е непростителен акт за нарушение на културните и националните възгледи на България. В същото време, в което те основават тук клуб, преди два дни в парка в Скопие статуята на Вапцаров е разрушена с чук. Нека да дадат пояснение за какво вършат и двете неща - едните да са благи за пред Северна Македония, другите да са благи за пред България. Ама това не ни омилостивява. 

- Кои са пропуските ни в връзките с Македония? 

- То ще е по този начин, до момента в който България не създаде позиция за връзките ни със Северна Македония за Вапцаров, Гоце Делчев и всички останали присвоени герои. Представяте ли си какъв брой време те са се готвили за основаването на този клуб да го създадат в Благоевград, а на нас ни се споделя преди три дни, че би трябвало да оказваме помощ. Това не е реакция, България би трябвало да се позамисли по детайлите, изпратени от Северна Македония и да има отношение по тези външнополитически въпроси. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР