Няма време за програмата за безплатно саниране на жилищни сгради.

...
Няма време за програмата за безплатно саниране на жилищни сгради.
Коментари Харесай

Поне 300 лева от апартамент за безплатното саниране

Няма време за програмата за гратис саниране на жилищни здания. Няма и съответни инструкции за кандидатстващите. Много е допустимо поради политическите турбуленции у нас да ударим на камък и с европарите за саниране.

По Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) са планувани 1.4 милиарда лв. и колкото и огромна да наподобява сумата, парите ще стигнат едвам за 1000-1500 блока или кооперации, сигнализират от Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност (АДУЕС). А съгласно експертни оценки постройките, които се нуждаят от енергийно възобновяване, в цяла България са повече от 54 000.

За така наречен гратис саниране сдруженията на притежателите би трябвало да аплайват до края на март следващата година. След тази дата до края на 2023 година безвъзмездната финансова помощ ще е единствено 80%. Останалите 20 на 100 би трябвало да се обезпечат от притежателите на парцела. Така че с цел да се докопат до гратис саниране, сдруженията би трябвало да бързат и да предадат изрядна документи в идващите шест месеца. А това не е толкоз елементарно.
Има две условия, с цел да се кандидатства по програмата
Първото е да има към този момент основано съдружие на притежателите на постройката, показва Лилия Чолакова, ръководител на АДУЕС. Второто обаче е по-тежко - постройката да разполага с механически паспорт. Ваденето на този документ обаче изисква време - към два месеца, в случай че всичко е изрядно, ориентира Лилия Чолакова. По-големият проблем е, че коства значително пари. На апартамент в жилищен блок се падат като разход сред 300 и 500 лв.. Колкото по-малка е постройката, толкоз по-скъпо излиза за жителите <210>  ваденето на механически паспорт. Цената зависи от разгърнатата застроена повърхност, от липсите  в документите, даже от типа на строителството - в случай че е типово, процедурата се улеснява. С механически паспорт у нас по обвързване разполагат единствено постройките, строени след 2007 година, само че те пък по хипотеза не се нуждаят от саниране, изяснява омагьосания кръг дамата. Така че колкото и да им се желае на съседите да побързат, с цел да се класират за гратис саниране, бързането ще е постепенно.  

Цялата информация, с която разполагаме и ние като професионален домоуправител за Националната стратегия за енергийно възобновяване на жилищните и нежилищните здания със средства от НПВУ, към този момент се базира единствено на устни изказвания от страна на представители на Министерство на регионалното развитие. Все още се чака завършване на методическите инструкции и правенето на типови документи за кандидатстване, добавя ръководителят на асоциацията. Иначе от страна на районното министерство още по времето на предходния министър
имаше обещания за „ обслужване на едно гише “
на кандидатстващите сдружения и техническа помощ при подаване на документите. Според първичния проект на първия стадий сдруженията аплайват в Министерство на регионалното развитие, а по-късно посредством публични поръчки ще бъдат определени профилирани компании, които да оперират в шестте региона за обмисляне и да ръководят програмата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР