Няма по-богато ястие от капама! Капама е пищно зимно ястие,

...
Няма по-богато ястие от капама! Капама е пищно зимно ястие,
Коментари Харесай

За коледната трапеза: Богата и вкусна КАПАМА

Няма по-богато ядене от капама! Капама е охолно зимно ядене, приготвено с доста и разнообразни типове месо, богато на усет и аромати. Основна съставка от рецептата за капама е киселото зеле. Капама е ядене, което постоянно се появява на Коледната празнична софра, поради богатия си усет.

Типична е за македонския край, като най-популярният вид е Банската капама, която се подготвя в Банско. Разбира се, като обичаен представител на българската национална кухня и рецептата за капама има вариации, само че всички предписания за капама, без значение дали се назовава Банска капама, или просто капама, следват няколко правила.

Задължителните съставки са кисело зеле, ориз и няколко типа месо. Освен, че капама е толкоз вкусно ядене, тя има и различен неоспорим плюс. Подобно на всички предписания за ястия, приготвени в гювеч, и капама се подготвя доста елементарно и е подобаваща и за най-начинаещите готвачи.

Необходими артикули:

свинско месо - 3 бр. вратни пържоли
телешко месо - 300 г
пилешко месо - 3 бр. бутчета
кисело зеле - 1 зелка
сланина - 150 г
наденица - 2 бр. прясна луканкова
черен пипер
сол
червен пипер - 1 с.л.
кимион
дафинов лист - 3 бр.
вино - 1 ч.ч. алено
ориз - 1 ч.ч.
олио - 30 мл
черен пипер - 3 - 4 бр. зърна
бахар - 3 бр. зърна
зелева супа - 1 ч.ч.
чесън - 3 скилидки

Ето по какъв начин от gotvach.bg ни поучават да приготвим капамата за Коледа:

Измийте ориза под течаща студена вода.

Намажете огромен глинен съд или гювеч с олиото, нарежете сланината на тъни части и покрийте с тях дъното на съда.

Отделете 4 бр. листа от зелето, останалото нарежете на дребно.

Върху сланината сложете два листа, а върху тях разстелете дребна част от зелето, половината от ориза, поръсете с подправите, сложете бахар зрънца и черен пипер и покрийте със свинските пържоли. Между тях сложете скилидките чесън, поръсете отново с подправите, останалия ориз и сложете нов слой от зелето, наредете телешкото месо на части, подправете и покрийте още веднъж със зеле.

Следват пилешките бутчета, върху и към тях сложете наденицата и завършете с останалото от нарязаното зеле.

Най-отгоре сложете останалите два листа зеле, сипете виното и зелевата супа.

Покрийте с капака, сложете съда в студена фурна, пуснете на 200 градуса и запечете, до момента в който заври за към 30 мин, след което намалете температурата на 100 градуса и печете 5-6 часа.

Преди сервиране капамата изсипете в огромна тава и разпределете наличието ѝ, като във всяка порция сложите от всички меса, зеле и ориз.

Бележки: Ако обичате кървавица, сложете вместо прясната луканкова наденица, а може да добавите пръжки и подправки по ваш избор.

Съдът нормално се запечатва с тесто или се покрива с алуминиево фолио и тогава се поставя капакът, аз не го направих и по този начин си стана чудесна.

За достоверна и обичайната рецепта на капама предлагам да посетите района на Банско, където да се насладите на другите и способи на подготвяне.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР