Няма липсващи лекарства в България. Възможно е понякога някое да

...
Няма липсващи лекарства в България. Възможно е понякога някое да
Коментари Харесай

Димитър Маринов, Български фармацевтичен съюз: Няма липсващи лекарства у нас

Няма изчезнали медикаменти в България. Възможно е от време на време някое да не се намира в аптеките, само че това е краткотрайно. Това изясни Димитър Маринов, основен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

„ Поради разнообразни аргументи – дали индустриални, или свръх търсене, е допустимо някое лекарство да липсва краткотрайно. То нормално има аналог. Тогава би трябвало да се приказва с доктор и да се вземе друго решение ”, сподели Маринов.  

Напоследък обаче имали „ отвод ” от някакъв медикамент.

„ Влизате в аптеката и търсите някакъв артикул, само че фармацевтът ви споделя: той е отвод. Това значи, че по принцип го има в складовете, само че по някаква причина на него не му го дават ”, сподели Маринов.

Имало и медикаменти, които през софтуерите на складовете, са забележими единствено за някои аптеки.

„ Складът може да направи лекарството очевидно за избрани аптеки, невидимо – за други. Имаи медикаменти, за които поръчките стават през дилъра – единствено за обичани аптеки, близки за нас аптеки ”, споделя Маринов.

„ Има и извратени практики. Например – ще ви дадем достъп до избрани ваксини, в случай че закупите пакет от други лекарствени артикули ”, изясни Маринов. А аптеките били доста постоянно принуждавани да се обвързват по този метод.

Решение на казуса имало, дори е въведена нормативна смяна.

„ Има система за електронно следене на наличностите по хранилища и аптеки. Всеки производител или вносител, когато внася лекарство, той заявява към Изпълнителна организация по медикаментите на кой склад какво лекарство е внесъл. Всеки ден складовете заявяват какво са получили и от кого, както и на кои аптеки и какъв брой са дали. По същия метод аптеките рапортуват всяка вечер ”, изясни Маринов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР