Няколко граждани на Пекин, завръщащи се в китайската столица след

...
Няколко граждани на Пекин, завръщащи се в китайската столица след
Коментари Харесай

Властите в Пекин поставиха ковид гривни на граждани

Няколко жители на Пекин, завръщащи се в китайската столица след пътешестване в страната, са били помолени от локалните управляващи да си слагат специфични електронни гривни, посредством които да се следи дали съблюдават домашната карантина, заяви Ройтерс. Тези случаи провокираха вълна от рецензии в китайските обществени мрежи, като огромна част от потребителите са загрижени за несъразмерното наблюдаване от страна на държавното управление.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 838
От изявления на консуматори в китайската микроблогинг платформа " Вейбо " излиза наяве, че някои жители, завърнали се в столицата, са били помолени от  квартални комитети да стартират носенето на електронни гривни през целия интервал на наложителната домашна изолираност.

Китайските градове изискват от  локалните поданици да се изолират в дома си, в случай че са пътували до китайски град, в който има регистрирани случаи на Ковид-19. 

Властите слагат датчици за придвижване на вратите в жилищата на карантинираните, с цел да наблюдават за тяхното придвижване, само че до момента не са обсъждали необятното потребление на електронни гривни.

Гривните наблюдават телесната температура на притежателя и качват обработената информация в мобилно приложение, което всеки, който има сходна гривна, конфигурира на телефона си. " Тази гривна може да се свързва с интернет, и несъмнено може да записва местонахождението ми, безусловно е същото като електронни окови или белезници, няма да нося тези неща ", написа през вчерашния ден консуматор на китайската платформа.

Тази, както и други изявления, които посочваха фотоси на електронните гривни, бяха отстранени през днешния ден от обществената мрежа. Хаштаг, обвързван с тематиката, който събра над 30 милиона преглеждания, също беше отстранен. Тези дейности провокираха оживена полемика в платформата. 

Вчера следобяд консуматор показа, че неговият квартален комитет към този момент е събрал електронните гривни от хората, подложени на домашна изолираност, като причина за това били " прекалено много недоволства ".

Възмущението против гривните идва в миг на възходяща отмалялост от коронавирус измежду китайските жители, като случаите на непокорство и нарушавания се повишават след началото на епидемията през март.

Освен столицата Пекин, още няколко провинции и региони са въвели електронните гривни като средство за надзор или възнамеряват да го създадат, измежду тях са Хонконг, Хънан, самостоятелният регион Вътрешна Монголия и Чжъцзян, по данни на китайски информативен уебсайт.

Но загрижеността за персоналните данни и потреблението на тези технологии, предопределени за коронавирус наблюдаване, за други цели, като неочакваното въвеждане на здравни правила, целящи да попречат на протестиращите да се събират, накара доста от китайските жители да подхождат внимателно към сходни устройства и приложения.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР