Няма национална програма за превенция на заболяванията на щитовидната жлеза,

...
Няма национална програма за превенция на заболяванията на щитовидната жлеза,
Коментари Харесай

Щитовидната жлеза има принос за успешно забременяване и здрав плод

Няма национална стратегия за предварителна защита на болесттите на щитовидната жлеза, по тази причина всеки би трябвало да бъде виновен за своето здраве, да следи за признаци и поне един път в годината да посещава ендокринолог.

Това акцентира пред БНР-Радио София специалистът д-р Мария Калинкова.

На 25 май ще отбележим Световния ден за болесттите на щитовидната жлеза. От така наречен тиреоидни болести страдат повече от 750 милиона души по света.

Д-р Калинкова уточни, че сред уязвимите са хора, в чието семейство има заболели майки, баби, както и пациенти с към този момент намерено автоимунно заболяване.

Сред симптомите, които би трябвало да ни накарат да ни покачат вниманието, са: динамичност в тежестта, отмалялост, проблеми с паметта, сърцетуптене, пресипнал глас, раздразнителност, изпотяване, неприятен сън.

Ендокринологът означи, че спрямо мъжете, дамите са 20 пъти по-застрашени от тиреоидитът на Хашимото.

" Щитовидната жлеза има ключова роля за това, дамата да забременее и да износи здрав плод – сподели доктор Калинкова. – В първия триместър тази жлеза се отразява на функционалностите както на бебето, по този начин и на дамата. Едно недиагностицирано Хашимото може да крие риск от закъснение в развиването на детето. "

Изследването на жлезата включва инспекция на хормоните, както и ехографска диагностика, с която може да се открият възможни структурни промени, възли, кисти.

Здравната каса покрива частично изследванията на щитовидната жлеза.

От 1994 година хората и животните одобряват с храната и йодирана (готварска) сол, което обезпечава този значим химичен детайл за човешкия организъм. Хималайската сол не е йодирана.

По-лесната несдържаност и сприхавост може да се дължи и на проблеми с тази жлеза, тъй като тя е обвързвана с нервната система и психическото здраве, добави експертът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР