Някои страни са въвели 4-дневна работна седмица, други позволяват гъвкави

...
Някои страни са въвели 4-дневна работна седмица, други позволяват гъвкави
Коментари Харесай

Колко часа труд на седмица е разумното работно време

Някои страни са въвели 4-дневна работна седмица, други разрешават гъвкави модели - напълно или отчасти работа от у дома. Във Франция работната седмица е 35 часа, а в Съединени американски щати работят с 300 часа на година повече от французите,.

Чили разгласи неотдавна проекти за понижаване на работното време. Поетапно жителите ще стартират да се трудят по 40 часа на седмица, което ще размени сегашната 45-часова работна седмица. Така, дружно с Еквадор, страната ще има най-кратката работна седмица в Латинска Америка. Официалното работно време е най-дълго таман в този район. Всяка седмица хората в Аржентина, Мексико, Перу и Панама се трудят по 48 часа, а в Бразилия работната седмица продължава 44 часа.

Законите и действителността

Повечето страни са въвели регламентирано работно време. То пази трудещите се от принудата да поставят прекомерно доста ексклузивен труд. Но в реалност хората постоянно са принуждавани да работят доста повече от плануваното в закона.

В даже си имат съответен термин за работещите прекалено - " кароши " в дословен превод значи нещо като. В страната е въведена 40-часова работна седмица. Злоупотребите обаче са толкоз публикувани, че през 2018 година държавното управление бе насила да одобри закон, ограничителен изключителния труд до към 30 часа месечно. А изследване от предходната година откри, че 37% от 18 000 компании в страната към момента изискват от служащите си да поставят приблизително по 80 неплатени часа месечно ексклузивен труд.

В от чиновниците се чака да поставят по няколко часа ексклузивен труд седмично - изключително в правораздаването, финансите и технологиите. В софтуерния отрасъл не са редки случаите на заспиващи по бюрата си чиновници. Много юристи пък се трудят по 60 и повече часа на седмица, с цел да изпълнят упованията на своя шеф. Според Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) американските чиновници работят приблизително по 1791 часа годишно. Това е с 442 часа повече от немските и с 301 часа над работното време на французите.

 <strong> Колко работни часа седмично </strong>? Страните, в които се работи най-вече (горната графика) и минимум (долната) съгласно работните часове през седмицата.
Колко работни часа седмично ? Страните, в които се работи най-вече (горната графика) и минимум (долната) съгласно работните часове през седмицата.

Южна Корея планираше да усили оптималното работно време до 69 часа тази година. Причината бе недоволството от фирмите, че актуалните 52 часа не са задоволителни за съблюдаване на крайните периоди. Но по-млади служащи проведоха всеобщи митинги против тези планове, което принуди държавното управление да преразгледа решението си.

Франция вкара през 2000 година - публично за възстановяване на салдото сред професионалния и персоналния живот, само че в действителност бе опит за понижаване на безработицата. Тогава тя бе достигнала до рекордните 12,5 %.

Като цяло в развитите страни формалната работна седмица нормално е по-кратка, а отпуските - по-дълги. Подобряването на трудовите практики стартира през 19 век и се уголемява всеобщо след Втората международна война. Днес едвам 15% от служащите в Европейски Съюз работят повече от 48 часа седмично, до момента в който в Китай и Южна Корея това се случва на 40 %, а в Чили - на повече от половината трудещи се.

Труд и задоволство

Една от страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз с най-кратка работна седмица е. Същевременно тя се подрежда и измежду най-щастливите страни в света. В пък, отново съгласно интернационалната организация, хората се радват на най-хубавия баланс сред професионалния и персоналния живот.

Друг значим фактор, водещ до задоволство на работещите, са техните приходи. Реалната заплата на междинната класа и служащите в Съединени американски щати и Англия се намира в застой или даже спада почти от към 1980 година насам. Тогава монетаристката, наричана още неолиберална политика, стартира да се постанова в англосаксонските стопански системи.

 <strong> Най-добър баланс сред работа и персонален живот. </strong> Осем страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, класирани (10 е най-високата оценка) съгласно най-високото качество на това съответствие.
Най-добър баланс сред работа и персонален живот. Осем страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, класирани (10 е най-високата оценка) съгласно най-високото качество на това съответствие.

Същевременно страни като Белгия опитват с. Страната разрешава на чиновниците да избират дали да работят един и същи брой часове в границите на четири или на пет дни.

Във десетки компании се включиха в изследване на резултата от четиридневната работна седмица върху продуктивността. След това съвсем всички компании продължиха да ползват по-облекчения модел. Швеция и Исландия също организираха сходни опити. А Испания предлага да субсидира заплащането в фирмите, искащи да вкарат четиридневна работна седмица.

Работата след пандемията

Пандемията направи допустимо десетки милиони чиновници да се трудят от своя дом. Много компании към момента разрешават напълно - и от офиса, и от у дома. Според консултантската компания " Маккинзи ", към 20% от чиновниците в развитите стопански системи биха могли да продължат да работят от у дома дълготрайно сред 3 и 5 дни в седмицата, без това да се отрази на тяхната продуктивност.

Въпреки плашещите заглавия за замяната на стотици милиони работни места от, доста последователи на тези технологии към този момент гледат на платформите за генеративен ИИ, да вземем за пример ChatGPT, като на помощни средства на работното място. Мнозина считат, че ще минат десетилетия, преди индивидът да може напълно да бъде сменен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР