Някъде в седмия час на своите показания пред Конгреса миналата

...
Някъде в седмия час на своите показания пред Конгреса миналата
Коментари Харесай

Тръмп може да бъде отстранен със сила, ако откаже да се оттегли след изборна загуба

Някъде в седмия час на своите показания пред Конгреса предходната седмица, някогашният юрист на Доналд Тръмп - Майкъл Коен, насочи доста съществено предизвестие за бъдещето на американската народна власт, в случай че президентът не получи това, което желае на изборите през 2020 година

При президентството на Тръмп мнозина дебатират дали той може да бъде импийчнат (отстранен от поста) в първия му мандат, само че Коен се безпокои за друго. Той се тормози, че фамозният предприемач, оказал се президент, с държание на високомерен посетител вкъщи и с достъп до нуклеарните кодове, може просто да откаже да си тръгне и да съобщи ключовете от Белия дом, даже и да не бъде избран отново.

"Въз основа на опита от работата ми за господин Тръмп, аз се опасявам, че в случай че той изгуби изборите през 2020, няма да има спокойно предаване на властта ", сподели Коен.

Тези негови думи провокираха съвсем същата реакция в залата, както и по-късно, в пародийното шоу "Събота вечер онлайн " във връзка показанията на Коен, в които той назова Тръмп "расист ". Тоест, на практика никаква.

Все отново заслужава внимание, че Коен слага въпроса какво ще се случи, в случай че президентът на Съединените щати откаже да напусне поста след изборна загуба. Може ли въобще да се случи такова нещо?

Интервюирани специалисти при подготовка на тази публикация показаха, че не съществува никакъв правилник по какъв начин се постъпва при подобен сюжет. Както, може би, и самото държавно управление на Тръмп, Съединени американски щати биха се оказали в непозната територия. При предходни случаи в историята на Съединените щати, когато се е стигало до оборване на президентството по някакъв метод, хладнокръвието е преобладавало в полза на мирното предаване на властта.

Ричард Никсън, да вземем за пример, отстъпи пред Джон Кенеди през 1960 година макар няколко обвинявания за изборни измами в интерес на демократите. Вицепрезидентът Ал Гор одобри решението на Върховния съд, че Джордж Буш е спечелил президентските избори през 2000 година, макар сериозните въпросителни за честността на резултатите във Флорида.

Пол Куърк, професор по политология в Университета на Британска Колумбия, признава, че не е мислил доста по подобен проблем поради извънредно слабата му възможност, само че прибавя, че до подобен спор най-вероятно би могло да се стигне в интервала сред изборния ден и януари, когато президентите поставят клетва.

"Ако Тръмп реши изборите за нелегитимни и реши да упорства и да не се отдръпва от поста, той би могъл да се опита - не зная дали въобще би могъл - да арестува своя конкурент и да му попречи да се настани в Белия дом, или пък просто ще каже на 21 януари "Няма да напусна ", споделя Куърк.

"В някакъв миг ще възникне въпросът: на чии заповеди се подчиняват правоналагащите органи? Защото в последна сметка нещата ще опрат до потребление на мощ в една или друга посока ", прибавя той.

Американската конституция не споделя нищо по въпроса по какъв начин един президент би трябвало да бъде отхвърлен, в случай че загуби изборите и откаже да сдаде властта на своя конкурент. Затова е мъчно да се спекулира дали някой би имал желанието да изпрати ФБР, или "морските тюлени " (командосите за специфични интервенции - б.р.), които да щурмуват Западното крило (на Белия дом) и да арестуват наскоро победения (на изборите) Доналд Тръмп.

Джошуа Сендмън, професор по политология в Университета "Ню Хейвън ", споделя, че не счита, че Тръмп въобще ще откаже да се отдръпна след избори, тъй като това би разрушило легитимността на президента. Все отново той допуска - както и другите специалисти, представени тук, - че мощен конгресен и политически напън ще принуди Тръмп бързо да сдаде поста.

"Първата защитна линия ще бъде Конгресът с напън от неговата лична партия, че би трябвало да подаде оставка или да си тръгне, - споделя Сендмън. - Ако той желае да стои в Белия дом, той ще стои в Белия дом. Но отново, хипотетично, това не е належащо. Белият дом е единствено знак, а не безусловно седалище на властта. "

И още веднъж прибавя: Всички тези догатки са по-скоро научна фантастика. Всичко е чисто хипотетично ".

Противно на апокалиптичното предизвестие на Майкъл Коен и на сходни изказвания на някогашното президентско "момче " за политически поръчки Роджър Стоун, интервюираните от "Индипендънт " специалисти показаха подозрение дали може да се стигне до някакъв всеобщ протест, в случай че Тръмп загуби изборите през 2020 година, или в случай че президентският му мандат бъде преустановен след импийчмънт в Конгреса. Както при изборите през 2000 година, решение на Върховния съд в интерес на неговия конкурент би решило въпроса.

При (електорална) база на президента от към 30 на 100 от популацията, готово да го поддържа, това не значи, че всички те безусловно ще се надигнат, с цел да го задържат на поста му, в случай че той загуби изборите. Едва ли може да се чака, че огромна част от американското население би се вдигнало на протест, с цел да бъде продължено президентството на Тръмп, в случай че той загуби.

Според Рос Бейкър, американски политически специалист от университета "Рътджърс " в Ню Джърси, най-спорна обстановка би зародила, в случай че Тръмп загуби преизбиране с доста дребна разлика. Той си показа сюжет, при който националният избор бъде извоюван с по-малко от 1 % в общонационален мащаб, а в изборната гилдия се получи съвсем патова обстановка. Така на 4 ноември 2020 година Америка може да осъмне с трудове на президента в Туитър, че резултатите от предния ден са имитация и че няма метод той да не е спечелил с големи разлики. В същото време "Фокс нюз " (поддържащата Тръмп телевизия - б.р.) ще дава думата един след различен на президентски симпатизанти, застъпващи неговата линия.

Ако се случи, това Бейкър си показва сюжет, при който Камарата на представителите ще реши състава на изборната гилдия въз основа на делегациите на всеки щат, който може да съвпадне или да не съвпадне в резултата от националния избор.

Но това не взема решение кой би спечелил и кой би бил законният президент на Съединени американски щати.

"Това, несъмнено, би била конституционна рецесия с максимален магнитуд ", споделя Бейкър.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР