Новото коалиционно правителство на Чехия встъпи в длъжност. Сред непосредствените

...
Новото коалиционно правителство на Чехия встъпи в длъжност. Сред непосредствените
Коментари Харесай

Новото правителство на Чехия положи клетва пред президента

Новото съдружно държавно управление на Чехия встъпи в служба. Сред непосредствените политически провокации пред него ще бъдат пандемията от ковид и растящата инфлация, съобщи Асошиейтед прес.

Кабинетът постави клетва пред президента Милош Земан в замъка Лани, президентска резиденция западно от Прага. По този метод бе комплициран завършек на ръководството на съдружника на Земан, милиардера популист Андрей Бабиш.

До съставянето на новото държавно управление се стигна, откакто две политически обединения образуваха болшинство в Народното събрание след изборите на 8-9 октомври и подписаха съглашение за делба на властта, с цел да ръководят дружно.

Новото партньорство разполага със 108 места в 200-местната долна камара, което прати в съпротива Бабиш и центристкото му придвижване АНО ( " Да " на чешки). АНО събра 27,1 % от гласовете на изборите и на процедура ги загуби с пренебрежимо дребна разлика.

Победител с 27,8 на 100 стана трипартийна либерално-консервативна коалиция под името " Заедно ", формирана от Гражданската демократическа партия, Християндемократичен съюз - Чехословашка национална партия и партия ТОП 09.

" Заедно " образува ръководещото болшинство дружно с третата политическа мощ на изборите, левоцентристка демократична коалиция, формирана от Пиратската партия и СТАН, обединяване на кметове и самостоятелни претенденти.

Въпреки разликите си по доста въпроси, в това число климатичните промени, еднополовите бракове и приемането на еврото, всички съдружни партии поддържат участието на Чехия в Европейски Съюз и НАТО.
 

— Bloomberg (@business)
Премиер на петпартийната коалиция е Петър Фиала , който постави клетва на 28 ноември. Той е 57-годишен професор по политология и от 2014 година оглавява консервативната Гражданска демократическа партия. Между 2012 и 2013 година беше учебен министър.

" Ситуацията, в която започваме, е нелека ", сподели Фиала. " Нашата страна и нейните жители са изправени пред големи проблеми. "

Новият министър на опазването на здравето Властимил Валек уточни, че държавното управление обмисля продължение на оповестеното от предходното държавно управление на 25 ноември 30-дневно изключително състояние, с цел да се оправи с рекордното нарастване на случаите на заразяване с ковид.
Валек е срещу наложителното имунизиране на хората над 60 години, което предходната власт реши да стартира от март следващата година.

Чехия е с население от 10,7 милиона души и е една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в Европа. Тя е с близо 2,4 млн. доказани случая на заразяване и над 35 000 умряли от началото на пандемията.

Номинираният за министър на земеделието Зденек Некула пропусна днешната гала за полагането на клетва, откакто даде позитивен резултат на тест за ковид. Властта съобщи, че той ще встъпи в служба през януари.

Новото държавно управление даде обещание да показа проект за подкрепяне на хората да се оправят с повишаващите се цени на силата, един от факторите, отговорни за високата инфлация, която през ноември доближи 6 %. То има намерение и да преработи бюджетния проект за идната година, като заложи по-малък недостиг от оферти от предходните ръководещи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР