Ново обвинение ще бъде повдигнато на собственика на отпадъците до

...
Ново обвинение ще бъде повдигнато на собственика на отпадъците до
Коментари Харесай

Ново обвинение за собственика на отпадъците до Струма, търсят го втори ден

Ново обвиняване ще бъде повдигнато на притежателя на отпадъците до моста на автомагистрала " Струма " край Дупница, разгласи представителят на основния прокурор Сийка Милева. " Прокуратурата ще образува ново досъдебно произвеждане против притежателя на компания " Феникс Дупница ". То ще бъде за нерегламентирано ръководство на отпадъците, което заплашва живота на доста жители и ще е под надзора на районна прокуратура - Дупница ", добави Милева.

Илиев се търси втори ден, с цел да му връчат заповед за наложително прекъсване на активността на компанията му " Феникс Дупница ". Той не може да бъде открит, макар че служители на реда ревизираха административната постройка на компанията, цеха за балиране на отпадъците, както и всички адреси, които са им известни. По непотвърдена информация, Илиев бил болен.

Днес на място дойдоха министърът на околната среда Емил Димитров, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов и представителят на основна прокуратура Сийка Милева. Това стана след съвещание на Министерски съвет, на което министър председателят Бойко Борисов подреди персонално министър Димитров и Министерство на вътрешните работи да се заемат с площадката за боклуци на дупнишката компания и да бъдат подхванати нужните дейности за откриването на Илиев и преустановяване активността на компанията.

Главният секретар Ивайло Иванов пък бе безапелационен, че ще бъде подложен и денонощен полицейски пост край депото, който да следи за съблюдаване на възбраната. " Целта е страната да си свърши работата и това нещо да се прекрати да се вземат всички нужни ограничения. Илиев има многократни наставления, издадени наказателни постановления, които обалва. Използва разнообразни юридически хватки, с цел да протака и избегне използването на ограниченията до момента. Обектът ще бъде затворен, а активността по приемане на боклуци прекъсната. Ще бъде обезпечена непрекъсната полицейска защита, с цел да не се позволява предприятието да работи ", сподели основният секретар Ивайло Иванов и увери, че страната ще се оправи с казуса.

" До края на годината е допустимо да има и законови промени, с цел да може, когато компания като тази вършат нарушавания и не съхраняват вярно отпадъците, да могат да бъдат затваряни незабавно ", сподели министър Димитров.

До обяд в административната постройка на компанията имаше чиновници, само че следобяд тя бе затворена. Наложи се служители на реда да се прекачат през оградата, с цел да отворят вратата и да влязат служители на реда и прокурори, които започнаха претърсвания в офисите.

Половин година след пожара под " Струма ", тръгнал от депото за боклуци, край автомагистралата още има тонове от тях, което основава заплаха от нов случай.

Във вторник специалисти от РИОСВ-Перник посетиха площадката на " Феникс-Дупница ", с цел да връчат на притежателя насилствена административна мярка. Дружеството би трябвало да спре приемане и отнасяне на отпадъците и да запечати оборудванията за преправка. Целта на насилствената административна мярка е да се изчистят терените, намиращи се отвън позволените на компанията площи. Собственикът Кольо Илиев не се отзовал на поканата за връчване на акта, нито пък е упълномощил лице, което да съставлява компанията.

Административната мярка се постанова защото позволените площадки на сдружението са заети напълно с разнообразни типове обилни количества боклуци за отнасяне. Фимата не извършва предписанията на РИОСВ-Перник и продължава да разполага новопостъпващи боклуци и съоръжения на неразрешени за това места, нито пък почиства откритите нечисти терени. Това води до заплаха от замърсяването на околната среда и основаване на спънки за попречване на произшествия като пожари и други спешни обстановки с пътната инфраструктура в региона.

Министър Емил Димитров разяснява още и казуса с водата в региона на Дупница. " Както виждате институциите работят. Днес са изрязани всички незаконни байпаси от язовир Дяково. Вчера равнището се е вдигнало с 4 см. Получи се по този начин, че мината и завода рекетират посредством 3 села държавните институции: " пуснете вода за завода, другояче няма да дадем вода за едно село, пуснете вода за мината, другояче няма да дадем за други две села. Изпратил съм хора, които да пуснат вода на тези села, хората там не са длъжни. Язовира ще бъде цялостен и ще се употребява за цивилен цели, когато е над 50% ще преценява дали да се пуска за ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове и други Ако не бяха подхванати тези ограничения вода щеше да има до месец май ", съобщи министърът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР