Новите реформи в еврозоната встрани от визията на МакронФинансовите министри

...
Новите реформи в еврозоната встрани от визията на МакронФинансовите министри
Коментари Харесай

Новите реформи в еврозоната встрани от визията на Макрон

Новите промени в еврозоната настрана от визията на Макрон
Финансовите министри от еврозоната реализираха единодушие за промени, които да подсигуряват, че блокът на единната валута е по-способен да понесе всяка последваща рецесия, ксъобщи Агенция Франс Прес.

"Имаме съглашение за промяната в еврозоната", съобщи представителят на Еврогрупата Луис Рего като добави, че ще има конференция по въпроса.

Реформата е малко настрана от първичните упоритости на френския президент Еманюел Макрон за предоставяне нов подтик на Европа.

Споразумението сред 27-те финансови министри на Европейски Съюз, без Англия, има за цел да даде на управляващите по-мощен инструмент при положение на огромен потрес за европейската стопанска система.

Предложенията укрепват финансовия растеж на европейската стопанска система, само че не включват надалеч по-големи визии като установяване на финансов министър на еврозоната или основаване на МВФ в европейски жанр.

Въпреки това министрите преговаряха повече от 18 часа в полемики, изключително напрегнати във връзка с френската концепция за основаване на бюджет в еврозоната.

"Постигнахме добър резултат. Реформата в еврозоната напредва с решителен ритъм с помощта на всички, които помогнаха", съобщи немският финансов министър Олаф Шолц.

Сега промените чакат зелена светлина от водачите на Европейски Съюз на срещата на върха през идната седмица в Брюксел.

Националните държавни управления от месеци обмислят френското предложение за основаване на избран бюджетен потенциал за единния валутен блок, който би могъл да се употребява при положение на рецесии или стопански шокове.

Макрон предложи концепцията за бюджет на 19-членния блок, изразяваща част от визията му за оздравяващ скок на Европейски Съюз след дълговата рецесия, шока от Брекзит и възхода на популистите.

Министрите се договориха за доста по-тесен вид на концепцията, като я свързват прецизно с подобряването на промените, подкрепени от Европейски Съюз, а не като помощ за оцеляване в непредвиден стопански спад, какъвто имаше поради френския президент.

Съгласуването на банковия съюз беше още едно мъчно предизвикателство, като мощната Германия към момента твърдо се опълчва на въвеждането на европейска скица, съгласно желанието на Европейската централна банка, която да подсигурява депозитите на банките на потребителите.

Берлин отхвърля предлагането, което е необятно изобразено в немските медии като изпитание на пренаситените членове на еврозоната от юг да се възползват от готовите да поемат опасности и интуитивни спестители на север.

Министрите се договориха единствено да обсъдят още веднъж въпроса през юни 2019 година

Сравнително по-лесно бяха реализирани съглашения за разширение на отговорностите на Европейския механизъм за непоклатимост (ЕМС) - пожарникарят на страни от еврозоната със съществени проблеми с дълга.

Министрите се споразумяха, че ЕМС ще послужи като последна гаранция ако огромна рецесия засегна най-големите банки в Европа.

Повечето от промените бяха авансово контрактувани от Франция и Германия, европейските мотори на единството на Европейски Съюз, които съставляват съвсем половината от стопанската система на еврозоната.

Но процесът, повлиян от слабото държавно управление в Берлин и раздразнението на по-малките членове на Европейски Съюз, водени от Холандия, доведоха до визия за бъдеще на Европейски Съюз под диктат на най-големите сили в блока. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР